Здравей,
Това което пишеш е това което и аз мисля едно към едно като теб. РАЗЛИКАТА Е ЧЕ ТИ СЕ НАДЯВАШ ДА ПРОДЪЖИШ НАПРЕД, А АЗ НЯМАМ НИКАКВА НАДЕЖДА. Самотата и липсата на надежда ме оскотява.
Лоша работа
Здравей .......,
Ти си интелигентен,образован човек!Аз себе си също определям,като такъв!Това също допринася сигурно,да продължаваме да контактуваме!Но тези качества не ми помогнаха да си "намеря МЯРКАТА" ПО ОТНОШЕНИЕ НА АЛКОХОЛА!Ако ти си успял - "шапка ти свалям"!!!Затова ИЗБИРАМ ДНЕС да изкарам БЕЗ едно питие!Обяснението за избора ми е просто!Като няма едно - няма и следващо и т.н.!!!Няма да се напия и понеже съм интелигентен,умен,принципен човек - не смесвам работата с удоволствието- зарязвам работата!!!Скоро ти писах точно за простите неща,ако не ти харесва думата "прости" наречи ги дребни или както искаш,но смисъла е същия!Точно тази моя интелигентност и "умност"ми е пречела да вникна в смисъла на дребните неща от живота и да ги приложа на действие!!!Казал го е някой -НАПРАВИ дребните неща,пък ГОЛЕМИТЕ сами ще те накарат да ги направиш!И това го знам - отдавна!!!Но приложих ли го????НЕ!Също като в приказката за ежко и кума лиса - ежко-бежко знае тринки,ама са добринки! Аз до скоро бях кума лиса с нейните хиляди хитрини!!! Та какво ми предлага АА?Точно - проста програма -да ВИДЯ, НО И ДА ПРИЛОЖА НА ДЕЙСТВИЕ точно простите неща в живота!!! "Не се възстановяват онези,които не могат или не искат ИЗЦЯЛО да се ОТДАДАТ на тази ПРОСТА програма и това...." Назад във времето съм присъствал на много сбирки на които се "обсъждаха "много от думите използвани при превода на книгата!Много по-интелигентни и образовани от мен хора заместваха с други думи написаните!Какво се случва с тях днес само Бог знае,Аз за себе си вече вярвам,че превода е точен и вниквам в смисъла,а не се "хващам за определена дума",защото когато направя последното - аз на подсъзнателно ниво действам подбирателно(сега го определям - половинчато!)Но аз отплеснах!Искам да споделя за: да продължиш ?????? И това е "просто" и ти го ЗНАЕШ!!! Как ще продължиш нещо,което не си ЗАПОЧНАЛ??? И в християнската библия пише(не мога да цитирам дословно,но ето пак аз вниквам в смисъла,а не, точноста на думите)"ДЕН ПЪРВИ"!!! ??? Дори и БОГ е имал ден първи,а след това другите дни!!!Е аз нещо повече ли съм?Вярвайки в себе си,а Бог да си седи някъде там и да не се меси в мойте дела(аз не се меся в Неговите),до къде се докарах??? Ето днес стават 9 г.и 1 месец от поредния ми(до скоро си мислех така)ден първи без алкохол!Изчислено в дни са 3318 (+/- ден,два,заради високосните години)!И какво от това?!?И днес всъщност ми е ТРУДНО -ЗАЩО?Вчера даже пак обяснявах на една пиеща в момента сестра(не "преигравам" използвайки думата сестра,знаеш имам брат и аз го обичам по същия начин,както нея),колко добре разбирам страданията и знам колко труден е този ден първи!Сега разбирам(осъзнавам),че същински ТРУДНИЯ елемент е ДА ПОМОЛИШ ЗА ПОМОЩ!!!Какво ми предлагат "Тия" от АА?Две ПРОСТИ неща!1.Да призная,че съм безпомощен пред алкохола и живота ми е станал неуправляем.2.Да повярвам в сила по-висша от МЕН!Следват МОЛБА ЗАПОМОЩ от тази висша сила да ми върне здравия разум (че какво ми е на разума?) и още прости неща,които да приложа на действие ! А бе я не ме занимавайте с ПРОСТОТИИ!!!И СЕГА ФАКТИТЕ КАК ВИ СА?Тези които се отдадат изцяло на "простотиите"предлагани отАА,се възтановиха и продължават да се възстановяват:физически,умствено, емоционално,душевно,професионално,а от там и материално,започвайки не от 0 а от много под нулата(на червено,даже "кърваво"червено)!А умните,инт- елигентни,малко или много образовани(алкохолици),разчитащи на своето "могъщество" и сили:пият и ДНЕС,не са живи вече,по лудниците(мислейки си "като изляза от ТУК - ЗНАМ какво да правя,за да не се върна пак"(не се сещам сега колко пъти "правих това упражнение"),има и такива като мен, които изчисляват дните през които не са пили и се Чудят,защо стават все по-зле,във всяко отношение!Често съм казвал,че на сбирките става някаква "магия",олеква ми и не ми се пие!Да ама в даден момент "магията" изчезва и аз му "удрям едно - за блясък в очите"и последствията не закъсняват(даже с всеки опит - все по-бързо),а ти ги знаеш,сигурно по-добре от мен! Но, "отплеснах" пак,същински трудния ден първи(сега така го чуствам) е когато помолих за помощ и то не БОГ,А човек!Дори в момента в който молех,така ми се искаше да ми откаже?!?Защо ли?Защото все оше ми се искаше да продължа да разчитам на себе си,но по-основното беше,че се СРАМУВАХ да МОЛЯ за ПОМОЩ!!!!И вчера и днес този СРАМ е все още Е"жив",но ако продължа,с всеки изминат ден ще го умъртвявам и то не аз, а онова Нещо някъде там!Така днес виждам аз нещата,побратиме!написаното не е да ти давам акъл или съвети - най-малко аз съм човека който има повече знания от теб! ДЕН ПЪРВИ Е ДА ПОМОЛИШ ЗА ПОМОЩ!Тя ще ти се даде - ако си искрен!Ще Я получиш по неочакван за теб начин,от хора за които не си предполагал дори,че могат да ти помогнат!КАК- ТОЧНО ТОВА Е НАПИСАНО В КНИГАТА "АНОНИМНИ АЛКОХОЛИЦИ" Ако направиш първата крачка,след извесно време,ще имаш извървяни много(че то си е като с пиенето - удрям едно и после не броя даже)!Пак в християн- ската библия е написано търси и ще намериш,почукай и ще ти се отвори,но думите ТЪРСИ и ПОЧУКАЙ,са действие,което Аз трябва да направя!Даже сега аз виждам доказателство с това,че Бог ни е дал правото на избор!Ако преодолея срама и потърся и почукам - ще получа даже неочаквани за мен неща!Повярвай ми,ако искаш недей,но от деня в който - "скочих",направих първа крачка,въпреки владеещия ме СРАМ,СЕГА ДНИТЕ МИ МИНАВАТ ПО-ЛЕКО!Даже преди нямаше да напиша всичко това - отСРАМ!!Факта,че сега не се срамувам от написаното,сам по себе си е доказателство,че простата програма на АА работи - номера е да се престрашиш и "потопиш", също(сега се сещам за това сравнение),като влизах във водата на морето,гледах другите как плуват,гмуркат се,пръскат с вода един друг,аз исках същото,но не смеех да се намокря и колкото по-бавно навлизах навътре,толкова по-студено ми ставаше и ми идваше да се върна,обърнах се и тръгнах към брега,но поредната вълна ме удари по гърба,загубих равновесие за миг, не паднах,но изпитах още по-неприятен студ,обърнах се с лице срещу мощното море,престраших се и рязко,отведнъж - потопих целия-толкова бързо почуствах промяна в усещанията,отпуснах се още повече и започнах да се наслаждавам на същото което изпитват другите!По- плувах,изморих се и излязох!Излизайки обаче забелязах :тези,като мен нав- лизащи бавно(за да претръпнат)всъщност се "мъчеха"по-дълго,а другите, които влизаха бързо,бягайки навътре,сигурно не "пзнават мъките",,които аз и други като мен изпитват!Но,различни сме,а от там и с различен избор!!!Има и такива,лежащи на плажа,не влизат във водата,но обсъждат поведението на всички около тях!Такъв е техния избор!Но те така ще си умрат,без РЕАЛНО да изживеят удоволствието от усещането,когато си "обгърнат" от такава МОЩ-морето!Не искам да съм от лежащите!Другия път ще влизам по-бързо,по-смело,защото знам,че хубавото предстои,след първата и следващи я крачки навътре в необятното,необяснимо за мен море!Не се страхувам от него вече,то е там за да му се наслаждавам,по начин какъвто аз избера!И лежащите само,също му се наслаждават - начина -техен избор! Няма да се срамувам от хората,които ме виждат,как плахо влизам,защото сигурен съм,че ме разбират,кокво изпитвам,така както и аз ги разбирам,когато те постъпват по същия начин и усмивката на лицето ми тогава,не излъчва присмех,а разбиране - давай,ще усетиш колко е ХУБАВО -мислено им казвам!Не знам дали не ти досадих вече,но спирам писането, заради себе си - уморих се!Мога да продължа(повече от "хиляда и една нощ") - цар съм на приказките,но дугото - ДЕЙСТВИЕТО -(тази дума сега най-много "мразя" - познай ти защо,ако не познаеш,друг път ще ти обясня! също е важно!ХА-ха," в началото бе словото",но ако не бе последвано от действия - Бог сигурно по-добре от мен владее умуването - сега нямаше да има това,което наричаме вселена,нямаше да има МЕН,нямаше да умувам и да пиша(и то на компютър-това не съм и мечтал дори,а го имам и ползвам - човека не е измислил всичко-Бог му е позволил-защото така е решил)!Написах тези редове пак,защото БОГ така е решил,а не аз!Първата крачка,Ден първи също е действие(ах как мразя тази дума)!,така ги виждам аз нещата приятелю,да продължаваш със"словото" или да действаш вече Ти избираш! Бог да те благослови и съхрани!Да бъде Неговата воля,а не моята!!!
13-07-12
Мисъл за деня
Преди алкохолиците да дойдат в АА се лутат като слепи. Но АА им дава насочен лъч в програмата на АА. Докато са в този лъч, сигналът на трезвостта продължава да идва. Ако има пробив, сигналът е прекъснат. Ако се обърнат от пътя към пиянството, сигналът спира. Освен ако не спечелят пак насоченият лъч от АА, те са в опасност от сблъсък с планинския връх на отчаянието. В лъча ли съм?
Медитация за деня
Бъди очакващ. Постоянно очаквай по-добри неща. Вярвай, че това, което Бог има приготвено за теб е по-добро от всичко, което си имал преди. Начинът да остарееш щастливо е да очакваш по-добри неща до самия край на живота си и дори отвъд него. Добрият живот е растящият, развиващ се живот, с постоянно разширяващи се хоризонти, растящ кръг от приятели и познати и все по-големи възможности за полезност.
Молитва за деня
Моля се да мога да чакам с пълна вяра следващото добро нещо, приготвено за мен. Моля се да мога винаги да запазя очакващо поведение към живота.