• Анонимни Алкохолици - Форум • Виж темата - Малката Червена Книжка_1

  Малката Червена Книжка_1

  Малката Червена Книжка_1

  Мнениеот katerinaleksandrova » Пон Фев 13, 2012 12:44 pm

  Малката Червена Книжка
  Дванадесет Стъпки на
  Програмата на
  Анонимни Алкохолици

  Въведение


  Въведението към Дванадесетте Стъпки на Програмата на Анонимни Алкохолици се предлага на мъже и жени алкохолици, чийто „живот е станал неуправляем”, заради безсилието им пред алкохола.
  Целта на това обяснение е да помогне на членовете бързо да започнат да изпълняват желаната 24-часова програма на АА живот. Нейното основно съдържание се основава на фундаменталната информация от Голямата Книга на Анонимни Алкохолици.
  Всички допълнителни въпроси се базират на практическият опит от живота на приятелите алкохолици, които са намерили душевен мир и задоволителна трезвост чрез начертания път за духовен живот, описан по-напред в Книгата Анонимни Алкохолици.
  Ние много често не успяваме да осъзнаем степента,
  до която сме
  физически,
  умствено и
  духовно болни
  , и чрез
  незнанието на някои на пръв поглед несъществени части на нашата Програма,
  следваме нашата
  изопачена гледна точка.
  Очевидно е, че много добро би могло да се свърши, чрез споделянето с другите, капиталът от знания, които успешните стари членове са спечелили с опита си.
  Целта на това въведение и обект на тази интерпретация е насочена към това.
  Като некнтролируеми пияници, много малко от нас осъзнават опасността на нашето положение, или степента, до която болестта алкохолизъм е навредила и влошила състоянието на нашитe умове и тела. Ние дори не можем да осъзнаем пълното значение и силата на въздействието на нашата проста Програма, без помощта и съдействието на разбиращите членове, които са арестували техния алкохолизъм.
  Програмата на АА, чрез която ние осъществяваме нашето възстановяване, е проста. Всъщност, необходимо е малко обяснение на същата. Тя ще работи, ако ние живеем чрез нея.
  Препятствията за успеха са непознаването на нашата болест, резервите, апатията, нечестността и уврежданията на мозъка.
  АА не е религия. Тя не се обяснява с оргнизираната религия, медицина или психология. Тя има, въпреки това, ИЗПИТАНИ ТЕРАПЕВТИЧНИ ДОСТОЙНСТВА ОТ ВСИЧКИ ТЯХ, отлети в „Модел за живот”, чрез който ние живеем в задоволителна трезвост, и сме възстановени да работим и да бъдем уважавани в обществото.
  Програмата на АА е предназначена за неконтролируемите пияници, които искрено желаят трезвостта и които са готови да стигнат до края на света / букв. до девет земи в десета /, за да я получат. Но тя никога не е успявала при алкохолиците, които просто търсят начин да се научат да контролират пиенето си.
  Строгата честност спрямо себе си е абсолютното изискване за възстановяване. Неотложното желание да се възстоновим и да сме добре, и вярата в Сила, по-Велика от Нас самите, са също съществени за успеха.
  Духовните принципи трябва да бъдат възприети, но отново казваме, че в тях не са намесени организираните религиозни принципи и въпреки че вярваме в Сила, по-Велика от Нас, също така това е нашата привилегия да си я обясняваме в съответствие с нашето собствено разбиране /...така, както го разбираме... – Стъпка 11 от Програмата/.
  Алокохолиците, които са се възстановили чрез Международното Братство на Анонимни Алкохолици, опровергават вековното убеждение, че всички алкохололици са хора, на които не може да се разчита, и те всички са обречени да останат безнадеждни пропаднали пияници.

  Хиляди и хиляди алкохолици са опровергали това твърдение, и стотици нови алкохолици ежедвневно го доказват със своя живот чрез философията на АА, доказват, че алкохолизмът може да бъде арестуван.

  Ежедневната трезвост е простата задача и цел на АА. Но обикновената трезвост не е достатъчна. Ние трябва да придобием честност, смирение, разбиране и да убием егоцентризма, за да останем продължително трезви.
  За тези, които са готови да приемат Програмата на АА като средство за въстановяване от алкохолизма, ние препоръчваме много старателно и внимателно изучаване на Голямата Книга на Анонимни Алкохолици. Да се изучава нееднократно.
  Тази Книга има всички отговори на нашите въпроси; тя е написана ОТ алкохолици ЗА алкохолици и се основава на делата и опитът на ПЪРВИТЕ СТО ЧЛЕНОВЕ НА АНОНИМНИ АЛКОХОЛИЦИ. Те са работили Програмата за възстановяване, която е доказана, изпитана и ефективна в живота на повече от 400 000 алкохолика.
  Използвайки я като наша Книга, редовно посещавайки сбирките, и насочвайки се към интерпретирането на Дванадесетте Стъпки, като вървим напред, ние ще изградим здрава база, върху която ние ще можем да преизградим отново живота си.
  Ние не сме разочаровани от осъзнаването, че стриктното придържане към Програмата изисква перфекционизъм. Ние знаем, че перфекционизмът е невъзможен. Ние едва се справяме с необходимостта да усъвършенстваме самите себе си, чрез водене на начин на живот, който е задължителен, за да стигнем до задоволителна трезвост, до здраве, и здрав разум,
  за алкохолиците, които са пожелали да се възстановят от тази фатална и нелечима болест, наречена АЛКОХОЛИЗЪМ.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката Червена Книжка_2

  Мнениеот katerinaleksandrova » Сря Фев 15, 2012 9:27 am

  Средства за задоволителна трезвост

  Жизненоважните фактори, които способстват за достигане на дълъг период на задоволителна трезвост в живота на хиляди членове на АА,
  са тяхното смирение, честност, вяра, смелост, внимание и служене.
  Следващите определения според Анонимни Алкохолици биха били полезни, разработвайки приемливи разбирания на тези жизнено важни фактори.

  Смирение

  Реална оценка на условията, такива, каквито са;
  готовност да се погледнат фактите, приемане на положението ни на алкохолици;
  свобода от фалшивата гордост и арогантност;
  разбиране на правилните отношения между нас и Висшата Сила, между нас и нашия другар;
  приемането и прилагането на това отношение през всеки 24 часов период.

  Честност

  Свобода от себеизмамата;
  доверие на мисълта и действията;
  искреност в нашето желание да се възстановим от алкохолиза, готовност да признаем грешките си;
  честност във всичките ни взимания-давания с другите;
  отказ от промъкването на първата чаша.

  Вяра

  Доверие, надежда и вяра в Програмата на АА;
  вяра, че и ние можем да се възстановим така, както се е случило и на другите членове на АА;
  тази практика на Дванадесетте Стъпки е необходима за щастлива, задоволителна трезвост;
  готовност за порлучаване на помощ от Висшата Сила.

  Смелост

  Състояние на ума и съзнанито, което ни дава възможност да се справяме с проблемите и реалностите на живота без опората в алкохола;
  сила на духа да понасяме и да издържаме нещата, които не можем да променим;
  решителност да стоим на земята, молейки за Божията помощ във всичките ни дела, приятни или други, които биха могли да ни върнат отново към пиенето;
  смелост в практикуванетона вярата, смирението, честността и себеотрицанието.

  Разбиране

  Разбирането продължава чудото на трезвостта. Да се възпитава този здравословен начина на мислене. Като развиваме разбиране, ние разширяваме нашата способност за щастие, служене и задоволителна трезвост. Липсата на разбиране и пиянството са стари дружки – те вървят ръка за ръка.

  Служене

  Служенето на Бог и на цялото Братство е ключът за успеха на Анонимни Алкохолици. Да се помага на другите алкохолици, които имат нужда и искат помощ, ни дава възможност да придобием смирение, което е необходимо за задоволителна трезвост. Служенето се бори със себичността и егоизмът. То ни напомня за нашето „Безсилие пред алкохола.” Интелигентното самопожертвувателно служене е животворящите жизнени сокове на Братството на Анонимни Алкохолици.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката Червена Книжка_3

  Мнениеот katerinaleksandrova » Пон Фев 20, 2012 1:10 pm

  Първа Стъпка – Признахме, че сме безпомощни пред алкохола, че животът ни е станал неуправляем.
  Стъпка Втора – Достигнахме до допускането, че Сила по-Голяма от нас може да ни върне здравия разум.
  Стъпка Трета – Взехме решение да оставим волята и живота си в ръцете на Бог, така както го разбирахме.
  Стъпка Четири – Направихме щателен и безстрашен анализ на самите себе си.
  Стъпка Пета – Признахме пред Бог, пред себе си и пред друго човешко същество, истинската същност на грешките си.
  Стъпка Шеста – Бяхме напълно готови Бог да отстрани тези несъвършенства на характера ни.
  Стъпка Седем – Смирено го помолихме да отстрани нашите недостатъци.
  Стъпка Осем - Направихме списък на хората, които бяхме наранили, и бяхме готови да поправим щетите към всички тях.
  Стъпка Девет – Лично направихме компенсации при онези хора, където беше възможно, с изключение на случаите, когато това би могло да засегне тях или други хора.
  Стъпка Десет – Продължихле да правим лична инвентаризация на самите себе си и когато бяхме сбъркали нещо, бързо си го признавахме.
  Стъпка Единадесет – Стремяхме се чрез молитва и медитация да подобрим съзнателния си контакт с Бог така, както го разбирахме, молейки се единствено за познание на Неговата воля за нас и за силата да я изпълним.
  Стъпка Дванадесет – имайки духовно пробуждане, като резултат от тези стъпки, ние се опитахме да занесем това послание до други алкохолици, и да прилагаме тези принципи във всичките си дела.

  Първа Стъпка – Признахме, че сме безпомощни пред алкохола, че животът ни е станал неуправляем.
  Мъжете и жените, които са алергични към алкохола, и които натрапливо продължават употребата му като пият, най-вероятно са болни от една обща болест.
  Тази болест е позната в медицината като алкохолизъм; тя е уникална в това, че засяга тежко едновременно физически, умствено и духовно личността.
  Първа стъпка накратко обрисува покъртителната енигма на един некнтролируем пияница, който е придобил тази болест, пред коята е напълно безпомощен.
  Пиячите от този тип разглеждат алкохола като физическа необходимост; те нарастващо увеличават консумацията му за сметка на характерното приемане на хранителни продукти. Тази практика причинява физически и нервни разстройства, несъмнено пагубни за техния комфорт и здраве.
  Изучаването на Стъпка Първа е предимно посветено на физическата болест, алкохолизъм.
  Някои алкохолици са дали на своя алкохолен проблем много интелигентно изучаване. Те неохотно се съгласяват, че трябва да спрат, но продължават да пият.
  Тежките неразположения ни водят до осъзнаването, че физическата болест играе роля за нашия дискомфорт, но ние прибягваме до лекото пийване, за да ни мине махмурлукът и продължаваме така към новия запой или окончателно изтъняваме страдайки все повече от физическата и душевна болка.
  Алкохоликът живее в принудително робство, като алкохолът му осигурява единственият познат начин, чрез който животът става поносим, или чрез който той може да успокои своите разкъсващи се нерви.
  Съществуването при такива условия скоро превръща животът му в неконтролируем.
  Промяната на това условие е сериозен проблем с неотложно значение. Възстановяването е възможно за алкохолиците, които честно искат да спрат да пият. „Неконтролируем живот” и физическата болест, причинени от натрапчивото пиене, могат да бъдат арестувани. Прогресът се ограничава единствено от нашата осъзната нужда и желание за помощ.
  Създателите на Анонимни Алкохолици определят, че физическата страна на болестта е част от „Безпомощността ни пред алкохола”. На този „Физически фактор” е направено първо разглеждане в няхната нова „Програма за Възстановяване”. В Дванадесет прости стъпки те посочват „Начин на живот” за ежедневно практикуване, които възстановяват физическото здраве, и водят до задоволителна трезвост. Ежедневното практикуване е ключът към техния успех.
  Чрез опитите и грешките те оформят една проста философия за да се арестува алкохолизмът. Това съдържа познание за много жизненоважни факти. Възстановяването е възможно, но излекуване не може да се осъществи. Мъжете или жените, които са станали алкохолици, не могат да станат контролирани пиячи. Те са развили сериозна болест, срещу която тяхната понижена физическа и душевна съпротива е безпомощна. Контролът спрямо алкохолът си е отишъл. Продължаването на пиенето сега носи само физическа болест и безумно поведение. Те са наиситна болни хора.
  Опитът е доказал, че възстановяването от алкохолизма зависи от :
  1. Наличие на искрено желание да се спре пиенето.
  2. Признаване и допускане най-съкровено в сърца ни, че сме безпомощни пред алкохола.
  3. Разглеждане на алкохолизма като фатална и нелечима болест, която засяга тялото, умът и духът.
  4. Осъзнаването ни като пациенти в Анонимни Алкохолици.
  5. Определянето на алкохола по-скоро като отрова, отколкото като питие за нас.
  6. Превръщането в наша основна задача да разберем как алкохолът ни действа.
  7. Осъзнаването, че сме алкохолици.
  8. Изучаването, практикуването и придобиването на Вяра в Дванадесетте Сткъпки на Програмата на Анонимни Алокохолици.
  9. Приемането, че ние можем да арестуваме алкохолизма, но ние няма да можем никога да пием нормално отново.
  10. Придобиването на лаически познания за алкохолизма, до такава степен на осъзнаване, че да имаме ясна идея, че той разрушава здравето ни и благополучието ни.
  11. Използване на това познание и разбиране за нашата болест не само за придобиване на трезвост, но и за предпазване от опасността за връщане към пиенето.
  12. Вършейки това, носейки в съзнанието си идеята за душевната страна на болестта, която прави животът ни неконтролируем, и нашата безпомощност пред алкохола.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката Червена Книжка_4

  Мнениеот katerinaleksandrova » Чет Фев 23, 2012 2:27 pm

  Лаическата гледна точка и разбиране за алкохолизма е проста и се основава на факти, и се опира на неговия собствен опит плюс познанието, придобито от контактите с други алкохолици. Следващата дискусия за алкохолизма накратко обхваща фактите, необходими на новодошлия, който по естествен начин ще увеличава разбиранията си за алкохолизма, като изпълнява Програмата на Анонимни Алкохолици като Начин на Живот.

  Природата е предвидила на всеки мъж или жена физическо тяло, което да издържа на тежките условия на напрегнатия ежедневен живот.
  Здравият човек може да издържи тежки изпитания при най-неблагоприятни условия, докато получава кислород, вода, балансирана храна, редовни изключвания, истинска почивка и развлечения. Човешката сила да задържи тази „искрица живот” продължава да съществува дотогава, докато ние не пречим на тези потребности.
  Когато някоя от тях за продължителен период от време се възпрепятства, ние създаваме условия, които природата не може дълго да понесе. Рано или късно се появява недостиг в телата ни, нервите ни и нервното ни състяние, което се установява;
  нашите нервни системи разстойват душевното ни равновесие, и е възможно да умрем поради недостиг на почивка и хранене.

  Алокохолизмът поощрява такива състояния и по-насетне ги усложнява още повече чрез системното ежедневно приемане на токсичната отрова – алкохолът.
  Кръвният поток и телесните клетки първо са атакувани, но-нататък мозъкът, тъй като ние принудително заместваме необходимата храна за поддържане на нормалното здраве с отровния алкохол.

  Тази отрова дразни целият организъм на мозъка и най-накрая намалява естествените защитни сили на организма. Физическата разруха е понякога много бърза, но при повечето алкохолици, зависимостта се придобива за доста голям период от време, така че само в последните стадии на болестта острото физическо грохване е очевидно.

  Това грохване не е очевидно за алкохолика само. Той е неспособен да види опасните аспекти на своето душевно и физическо здраве. Алкохолизмът малко по малко е възпрепятствал възможността да се забележи разликата между социалното и патологичното пиене. Явни личностни промени, повлияни преди всичко от негативното пиене, сега превръща алкохолика в по-тежък пияница.

  Приятелите и роднините са доста обезпокоени от тази промяна на личността. Но не и алкохоликът. Неговата личност изключва възможността за самокритика, извинявайки симптомите, като става безсмислено приспособяването към нормалната заобикаляща среда, с която той е толкова скаран вече.
  Възстановяването от алкохолизма, болестта, която е отговорна за нашият неконтролируем живот, може само да бъде извършено, когато ние спрем да пием и се придължаме към непрекъсната, редовна, балансилана диета, която напълно изключва алкохола.

  „Няма никакъв друг по-пряк път, никакви заместители, никакви други пътища настрани за алкохолика.”
  Контролиращите пияници нямат проблем да следват тази процедура, но алкохоликът, който е понижил физическото си ниво на поносимост към алкохола и е изчерпил нерваната си система, би трябвало да получи медицинска помощ и грижа, когато стартира своето възстановяване.
  Много членове, които пренебрегват значението на своето физическо здраве, като предимство при възстановяването, няма да успеят да арестуват своя алкохолизъм. Някои може да се възстановят, не те ще забавят процеса, ако те не се чувстват добре физически.
  Ние вярваме, че всички алкохолици би трябвало да бъдат хоспитализирани при тяхна молба за помощ от Анонимни Алокохолици. Това не е понастоящем възможно във всички случаи, така че членовете, които не могат да получат болнична помощ са предупредени да се консултират с компетентен лекар, който е известен в областта на диагностицирането и лечението н аалкохолизма.
  Значението на този съвет не може да бъде преувеличено. Алкохоликът е болен човек . Той не осъзнава това и би искал да омаловажи значението на физическото си състояние. Това не би трябвало да бъде приемано от по-старите членове; те би трябвало да акцентрират върху необходимостта от пълен физически преглед и да видят, че новодошлите са го получили.
  Тези, които не обръщат внимание на това елементарно предупреждение да получат квалифицирана медицинска грижа, е по-малко вероятно да се възстановят бързо от алкохолизма.

  Алоколикът, чийто живот е станал неуправляем, заради неконтролируемото пиене, предприема много сериозна стъпка, когато се идентирифицира с Програмата ни, и се опитва да я прилага като „Начин на живот”. Неговата бъдеща сигурност зависи от успешното постигане на АА, в смисъл като „начин на живот”. Той не може да позволи на разкрлатеното си здраве да отнеме шансовете му за възстановяване; следователно той трябва да пази здравето си, тъй като лошото здраве може да го върне към пиенето.

  Новият член трябва да направи всичко възможно, за да изследва различните фази на алкохолизма, които да приложи към своя случай; той би трябвало да признае, че е алкохолик и да дискутира свободно за своите проблеми със старите членове, които са винаги готови да предложат съвет и да окажат помощ.

  Да се научи да вижда в алкохолизма и болното състояние на нервната система, причинени от прекомерната упортеба на алкохол.
  Да помисли върху своята безпомощност пред тази болест.
  Да научи множество тестове от медицински и психологически характер, които да определят алкохолиците като такива.
  Да признае, че „ не може да издържа”.
  Да вземе под внимание своята неспособност да „се справе с болестта или да се откаже сам”;
  да помни, че неговата неспособност да се откаже сам, изпарвен лице в лице срещу надвисналата опасност от чудовището, ако изпиеш едно, определено ни характеризира като алкохолици.
  Необходимостта от питие „на следващата сутрин” е общо за повечето алкохолици. Има много други идентификации за алкохолика - да определим като задача да се запознаем с повечето от тях.

  Създателите на Анонимни Алкохолици са разбрали, че един член би трябвало да разбере своята физическа болест и да получи медицинска помощ преди да може напълно да използва своите умствени способности за духовните изисквания, така необходими за възстановяването. Физическото здраве е необходимо, но само при първата стъпка от възстановяваенто от нашата алкохолна болест.

  Обобщение – Възстановяването от алкохолизма първо използва лаически познания за нашата болест и съзнателната нужда за нейното лечение. Няма никаква мистерия в това. Зависимостта от алкохола е създала условия за токсично натравяне с последния на нашите физически тела. Натрапливото пиене, пред което сме безпомощни, следва естествено. „Нашият живот става неконтролируем.” Първата стъпка от възстановяването е да се осъзнае нашият алкохолизъм и да се признае физическата болест.


  Защо е тази помощ ?
  Това ни прави честни в оценката на нашето истинско физическо състояние. Това ни прави смирени и готови да спрем алкохолните обяснения. Това ни пробужда за нашата нужда от хоспитализация преди да влезем в АА и за компетентна медицинска помощ след това.


  Защо сме болни ? Може ли да бъдем излекувани ?
  Истинският алкохолик е болен от токсичното отравяне, придобито при заместването на алкохола с храна и почивка. Физическото здраве може да бъде възстановено, но никакво лечение няма да ни направи контролиращи пиенето пиячи.

  Лечение
  Признаване на нашия алкохолизъм. Готовността да приемем медицинско лечение. Лични усилия за прилагане на медицински грижи със собствена диета и почивка. Вяра, че можем да се възстановим. Ежедневно практикуване на Програмата на АА.

  Лекарства
  Понякога, някои от нас са прибегнали до лекарства, за да си дадат малко физически комфорт или за да могат да заспиват. Тази практика не е приложима за нас, алкохолиците, с изключение на онези редки случаи, когато лекуващия ни практикуващ лекар, опитен в лечението на алкохолизма, предписва и наблюдава такова лечение.

  Ние живеем с Програмата на АА за да се развием като нормални, добре интегриращи се личности, което изключва приемането на упоителни наркотични вещества. Лекарствата могат да попречат на промените в личността.
  Те изопачават мисленето ни.
  Те много бързо започват да се превръщат в заместители на алкохола и са определено навик, който формира повечето от нас.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката Червена Книжка_1

  Мнениеот thlmobile » Сря Дек 12, 2012 4:01 am

  което тогава ме спаси от Болница,Лудница или Затвор със сигурност беше Бог и това,че първия си трезвен ден се завърнах обратно в Анонимни Алкохолици в града,и оттогава до днес не съм пил(само за днес). ;)

  __________________________________________________________
  Thl ThL W1 ThL W2
  Аватар
  thlmobile
   
  Мнения: 6
  Регистриран на: Вто Дек 11, 2012 11:17 am


  Назад към Форум на анонимните алкохолици.

  Кой е на линия

  Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  cron