• Анонимни Алкохолици - Форум • Виж темата - Малката_Червена_Книжка_Дванадесета_Стъпка

  Малката_Червена_Книжка_Дванадесета_Стъпка

  Малката_Червена_Книжка_Дванадесета_Стъпка

  Мнениеот katerinaleksandrova » Пет Авг 16, 2013 1:01 pm

  Дванадесета стъпка

  "Достигнали до духовно пробуждане като резултат от тези стъпки,
  ние се постарахме да предадем това послание на други алкохолици,
  и да прилагаме тези принципи във всички наши дела.
  "


  Целта на тази интерпретация е да даде работещите механизми на Дванадесета Стъпка.
  Всички справки са от изпитания източник на информация – Анонимни Алкохолици.
  Ние можем да стигнем до разбирането и практикуването на тази стъпка само като изучаваме тези три раздела.

  Първи раздел

  „Достигнали до духовно пробуждане като резултат от тези стъпки ... „

  Откакто тази интерпретация е установена с концепциите на Анонимни алкохолици, би било непоследователно и нелогично да смекчаваме думите за духовните ценности или да задържаме фактите, че точно духовното пробуждане е основната част от нашето възстановяване. За радост на нас, поне, шест от дванасетте стъпки имат духовна природа. След като познаваме заблудите на алкохолишкото мислене, е немислимо да можем да се възстановим от алкохолизма без духовно вдъхновение, зависещо от същата Сила, по-Висша от нас самите. Ние стигаме до това вдъхновение и познаваме Бог като живеем Дванадесетте стъпки.
  Без духовните принципи на Дванадесетте стъпки, не би имало АА. Вместо това ние бихме били група от недоволни алкохолици, временно във вагона, живеещи в непрекъснато състояние на душевна тъмнина.
  Липсата на облаги от духовно влияние, със законите на джунглата на обидчивото, алкохолишко мислене, би ни върнало обратно към лудостта на алкохолизма. Нашата трезвост изисква персонална промяна. Ние придобиваме това като част от духовното си пробуждане като живеем Програмата на Аноними алкохолици.
  Наистина ли сме духовно пробудени, или това е случайност, страх, самоволие, или алкохолишка рационализация, която ни държи трезви ? Или последно, какво всъщност ни изпълва с ентусиазъм и желание да „носим посланието на другите алкохолици” ? Може ли такива заслужаващи си и достойни мотиви да са плод на случайността, на страховете, или на егоцентризма ?
  Кой ни дава силата да спрем да пием и да продължим въздържанието ? Кой ни дава силата да помагаме на други алкохолици да спрат да пият ? Кой ни дава желанието да им помогнем да спрат да пият ? Какво дава на другите силата да придобият и да преминат през чудото на трезвостта ? Възможно ли е алкохоликът да арестува физичеката алергия и душевната обсесия от алкохолизма чрез своята собствена сила ? Ние мислим, че не. Медицината се съгласява. Алкохолиците, които се опитват да опровергаят това твърдение, завъшват като се напиват.
  Очевидно, има два отговора на тези въпроси.

  Първият : тези, които приемат и се опитват да живеят изцяло Дванадесетте стъпки, рядко се провалят в АА.

  Второ : Тези, които пропускат своите духовни принципи, рядко успяват.

  Убедително, ние имаме нужда от духовна помощ за достигане на душевна стабилност, която е добър проводник на трезвостта, на която ние искаме да се наслаждаваме.
  Проучването, в които хиляди членове на АА са били разпитани, разкриват много интересни мнения, по отношение на връзката между духовното пробуждане и тяхната трезвост. Само членовете с една и повече години трезвост са били запитани.
  Следните въпроси обикновено са били задавани на всеки член.
  1.Имали ли сте духовно пробуждане ?
  2.Било ли е то съществено за вашето възстановяване ?
  3. Кога се случи това ?
  4. Можете ли да го дефинирате ?

  От интервюираните, повечето се съгласяват, че те са претърпели много дълбока личностна промяна за добро. Само двама човека имат претенциите да са претърпели революционни духовни промени.
  Всички групи признават значението на личностната промяна за тяхната трезвост и са видели доказателство за духовно пробуждане в тяхната готовност да приемат Божията воля, когато са били изправени пред проблеми в своя трезвен живот.
  Някои членове биха могли да си припомнят кога се е случило това. В повечето случаи, най-близките им хора първи път са забелязали това. Някои са били неспособни да определят и дефинират своя съзнателен контакт с Бог, докато всеки един от тях не е стоял достатъчно време трезвен.
  Техният опит започнал с предаването на техните недостатъци на „Бог така, както го разбираме” и се увеличавал като те все повече се облягали на Бог, отколкото на алкохола и на себе си.
  Мненията за духовното пробуждане, които са от членове от цял свят, имат общ знаменател : вяра, предаване, смирение, толерантност, и любов. Тези елементи не могат да бъдат изброени в друг ред и по степен на важност. Всеки един от тях е важен за всеки, който ги завещава.
  Ето някои убедителни факти. „ Това е моето честно убеждение, че аз бях духовно пробуден, когато ...
  1. „ ...когато аз осъзнах, че нещо ме държи далеч от първото питие. Когато моят някогашен скептицизъм по отношение на Бог ме напусна и придобих повече вяра ва АА – когато почувствах благодарност и скромно я изразих в молитвата „Бог така, както го разбирам. „
  2. „ ... посещавайки сбирките на АА. Аз бях изключително впечатлен от разговора си с член на АА, който беше с шестмесечна трезвост, който, очевидно, не искаше нищо друго, освен задоволителна трезвост. Неговата готовност да остане чист ме накара да се замисля. Аз бях трезвен две години, но не бях щастлив заради това. Следващият ден, аз предприех Пета стъпка, с духовно лице, което ме разбира. Това беше началото на моето духовно пробуждане.”
  3. „...моята интелигентност ми даде възможност да осъзная, че трябва да има Сила, която работи в мен, извън моето физическо съществуване, която ми е дала трезвостта и душевния мир – двете неща едновременно.”
  4. „... за първи път осъзнах хубавите неща, които имах, и за които бях благодарен и почувствах достатъчна загриженост за нуждите на другите за да се опитам да има помогна – когато, чрез вярата в сила, по-висша от нас, аз останах трезвен и отново печелих доверие в самият мен отново.”
  5. „... С пълна готовност приех моето собствено разбиране за Бог, не идеите на някой друг, а моето собствено разбиране.”
  6. „.. Аз потърсих АА за помощ и към мен се отнесоха с разбиране, приятелство, и със състрадание от моите спонсори.”
  7. „... Аз напълно признах безпомощността като алкохолик, и знаех, че е необходима сила, извън мен, която да ме сдпаси от безумието и алкохолната смърт. Моето пробуждане беше постепенно, като всяка Стъпка допринасяше своя си дял.”
  8. „... на края на първия ми месец в АА, бях обхванат от страхотен импулс да пия. Почти тръгнал към бара, аз помолих Бог да помощ. Тя дойде веднага. Мястото, което остана без питие в мен, аз напълних с молитва на благодарност в сърцето си.”
  9. „...След като се опитах да живея според духовните принципи на Дванадесетте стъпки, аз бях убеден, че свърших първата си честна работа за деня, и аз наистина се опитах да направя така, че този ден да си струва. Точно тогава аз осъзнах, аз не направих това сам.”
  10. „...След като взех решение съгласно Трета Стъпка, аз започнах инвентаризация за да открия какво ме отделяше от Бог още от детството ми. Пробуждането трябва да е започнало когато аз открих моята съвест – когато започнах да я слушам и свикнах да я използвам като решаващ фактор при отсъждането кое е правилно и кое не е.”
  11. „...Аз бих могъл да видя и други гледни точки и да взема под внимание недостатъците на другите хора и да приема своите, когато започнах да се моля да благополучието на друг човек така, както за моето собствено благополучие.”
  12. „... Аз започнах да правя компенсации за грешките си. След като първата беше приета благоприятно, тя ми донесе прекрасно чувство за удовлетвореност и благополучие. Подозирах, че това има духовен произход. Но когато бях почти изхвърлен от офиса и не ми отговориха на последващото обаждане, аз знаех, че това е Божията воля – не моята, която ме водеше.”
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката_Червена_Книжка_Дванадесета_Стъпка

  Мнениеот katerinaleksandrova » Сря Сеп 25, 2013 1:46 pm

  Откритията на изследването не посочват този път, нито че това е есенцията на духовното пробуждане, нито че зрънцето на духовното пробуждане има някакво отношение към неговата дълбочина или качество.
  Някои от членовете придобиват духовно пробуждане бързо. Други имат необходимост от седмици и месеци на усилия в АА и общуване, преди да се пробудят за дълбоките чувства на Божието присъствие.
  Но независимо от времето или дълбочината на тези духовни пробуждания, те всички се отнасят до алкохолици, доколкото те се докосват до техните дефекти на характера, и се опитват да ги върнат към „Бог, така, както Го разбират.”
  Дали тези работи не са обикновени фантазии ?
  Едва ли !
  Трезвостта и душевния мир идват само с вяра и зависимост от Волята на Бог.
  Новодошлият бавно осъзнава духовното пробуждане по пътя на АА в живота си. Ето защо нашите създатели съветват, „Заедно ти и новодошлия, трябва да тръгнете ден след ден по пътя на духовния прогрес.”
  Някои членове чувстват нуждата или познават значението на АА духовния прогрес в ежедневното поддържане на тяхната трезвост. Със загубването в объркващия хаос на тяхната алкохолна дилема, те мислят основно в посока да се избяга от физическата и душевна агония на тяхното пиене. Качеството на тяхната трезвост вече не изглежда така важна, както в началото.
  След като се присъединихме към АА, беше трудно да визуализираме целта, извън ужасната абстиненция. Компулсивното пиене ни беше изхвърлило в лошо място. Ние не можехме да живеем с алкохола, също така животът изглеждаше невъзможен и без него. Анонимни алкохолици ни предложи трезвост, но там имаше някои опънати струни. Те идваха от духовния пакет, който някои от нас отказваха да приемат.
  Така че не беше изненадващо да разберем, че ние сме били в конфликт с Божията воля много години. Като говорихме с по-старите членове, ние бяхме посъветвани да спрем да се взимаме толкова на сериозно, и да се запознаем с Програмата, преди да започнем да я пренаписваме.
  Те също така ни казаха, че личностите не биха могли да се променят за една нощ, и ние би трябвало да бъдем с все по-отворено съзнание, и да бъдем търпеливи като отработваме всички детайли по нашето възстановяване.
  По-късно, ние научихме, че Дванадесетте Стъпки, са тези, които прогресивно са ни помогнали, за да стигнем до този край.
  След като ги живеехме редовно, те биха свалили менталните бариери на предразсъдъците, и своеволието, които ние бяхме издигнали между Бог и самите нас.
  Рано или късно, този начин на живот, щеше да ни донесе това духовно пробуждане, което да отвори очите ни за изцяло нов поглед върху истинските ценности в живота.
  Ние би трябвало да работим в насока този ревитализиращ опит да подреди живота ни около самия него. Ако пропуснем тази помощ, бихме дали само още по-голяма власт на проблемите, които вече ни бяха свалили долу на земята.
  Алкохолиците, които служат на себе си, вместо на Бог, подканват всякакви форми на неприятности. Те стават лесна плячка на душевно или физическо затъмнение – обикновено и на двете.
  Понякога, членовете придобиват усещането за фалшива сигурност от трезвите си периоди, придобити от груповото съзнание, но без духовна помощ.
  Ние наричаме това свободна езда. Тя изглежда като реално нещо, но пропада при противостоенето при злополуки, резентмънти, или физическата жажда за алкохол.
  Ежедневното духовно израстване, подбуждано от отчаяната нужда от помощ, е най-ефективната защита срещу тези импулси.
  Божията помощ, плюс груповото общуване и връзка, помага това необходимо израстване. Това са изискванията на успешния АА живот. Те са насочени към това да направят живота ни задоволителен без алкохол.
  Това е важна отправна точка, за разликата между задоволителната и нещастната трезвост, както често казваме – само онази първа чаша.
  Не е необходимо много ум за да се определи източникът на сила, която ние мобилизираме, за да арестуваме нашия алкохолизъм. Доказателства за духовна промяна в нашия живот може да бъдат забелязани в почти всяка мисъл и действие.
  Кое – като изключим нашето духовно пробуждане – би могло да успокои страховете ни, резентмънтите, и нечестността ?
  Какво още би могло да обуздае нашата ментална обсесия и физическата жажда за пиене ?
  Би трябвало да няма трудности при осъзнаването на смисъла от духовния опит при задоволителната трезвост, на която ние се наслаждаваме, в отговорността, която ние ежедневно поемаме, в поведението ни на простителност, в поправките, които правим, в готовността ни да признаваме грешките си, в нашият неегоистичен интерес да помагаме на болните алкохолици и на други хора, които не са толкова щастливи като нас.
  Духовните аспекти на нашия живот придобиват дори по-убедителен характер, когато ние откриваме, че тези неща са направени без мисъл за лична слава или надежда за материална облага.
  Но, последствията от духовния начин на живот, никога не са без възнаграждение. Бог обявява своите премии – не по човешки начин изсечени монети, а в божествени стойности на спокойствие.
  Експертите от нашите „Южняшки приятели” в Голямата Книга имат предвид точно това спокойствие. Казва се „Бог поражда хармония в тези, които получават Неговият Дух и следват Неговите Заповеди ...”
  Днес когато аз се превръщам във все по-хармоничен отвътре, аз започвам да бъда все повече в съзвучие с всичко, което е създадено така прекрасно от Бог... Има периоди на тъмнина, но звездите блестят, няма значение колко тъмна е нощта. Има тревоги, но аз съм научил, че ако търся търпението и отвореното съзнание, разбирането ще дойде. И заедно с него водителство от Бог. Зората се приближава и заедно с нея все повече разбиране ... и радостта от живота, която не зависи от обстоятелствата и хората около мен. „
  Облагите от Дванадесета Стъпка се увеличават, когато ги споделяме с другите. Ние сме мъдри да ги споделяме с тях, тъй като ние не можем да премълчаваме духовните дарове на АА и да поддържаме задоволителна трезвост.
  Всяка мисъл, която си струва, и е впрегната за работа, ни води една крачка по-близо към Бог. Дванадесета стъпка като цяло ни води в тази посока. Те са като каменни стъпала, които бавно ни водят към напредъка към великото осъзнаване на Неговото присъствие. Те стоят като духовни опори между нас и животът на отчаяние и тъмнина. Като практикуваме Стъпките ние печелим безценното съкровище на задоволителната трезвост. То е наше толкова дълго, колкото дълго ние сме готови да го споделяме с други алкохолици, които искрено търсят нашата помощ.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката_Червена_Книжка_Дванадесета_Стъпка

  Мнениеот katerinaleksandrova » Чет Яну 23, 2014 6:50 pm

  Втора част

  „ … ние се опитахме да предадем посланието на алкохолиците …”

  Опитвайки се да предадем посланието на АА на алкохолиците, които все още страдат, ние се включваме в нещо своего рода мандат, който е възложен от Висшата сила, специално на членовете на нашето братство. Това е предпоставката, с помощта на която АА е било създадено.
  Чрез изпълнението и отдаването на силите за тази служба, ние се имунизираме срещу приемането на първата чаша. Ние помагаме да се възстанови вярата ни в Бог и да се възстанови физическото ни здраве, които сме загубили, и да възродим изцяло надежда за възстановяване ни алкохолното състояние. Тази духовна помощ не би трябвало да се игнорира.
  Бог е поверил на възстановените алкохолици специален дар, да лекуваме алкохолиците, които все още страдат.
  Този дар не е даден на учителите, на лекарите, или на членовете на духовенството, не, този дар е поверен на нас, така че ние бихме могли да докажем правото си да живеем трезво, да живеем един нормален живот, като помагаме на други алкохолици да се възстановят от тяхната болест също.
  Когато ние поемаме отговорността да предаваме посланието, ние не смятаме за нахално или самонадеяно да посочим основните очертания на спонсорирането на новодошлите в АА.
  Следните предложения са базирани на насоките, които откриваме в Седма Глава на Анонимни Алкохолици, и чрез опита на успешните членове на АА, които са следвали този съвет.
  От техният опит ние сме научили, че истинските мотиви и концепцията на нашето задължение по Дванадесета Стъпка трябва да бъдат много ясни, за да са отговарящи на нашето предложение.
  С цел идентифициране, е полезно да се направи разграничаване между ежедневните действия по предаване на посланието, и на много по-комплексните задължения при спонсорирането, които в Голямата Книга са обяснени като „Работа с другите”. Спонсорирането се дискутира в следващата част на тази Глава.
  Ние можем веднага да видим, че член на АА, който спонсорира, предава по този начин посланието на АА, обаче също така член на АА може да предава посланието без да спонсорира друг алкохолик. Всъщност, много повече време е отделено на тези АА дейности, отколкото на самото спонсориране.
  Това работи в полза на интересите на нашето братство. Това дава шанс на всеки нещо да прави, включвайки новодошлите, които може да се чувстват съвсем без опит, и по този начин биха могли да бъдат в полза на някого.
  Има много начини за предаване на посланието, освен спонсорирането. Някои от тези начини са изброени в следния списък. 1.Най –убедителното послание, което може да предадем на алкохолиците, е нашият собствен пример за задоволителна трезвост.
  2. Да сме във връзка с по-старите членове, които спонсорират новодошлите.
  3. Да показваме чрез нашият пример редовно посещаване на сбирките на АА. Да посещаване сбирки на АА извън граница, когато не сме си в къщи.
  4. Да се обаждаме на членове, които са в болница.
  5. Да се обаждаме на новодошлите.
  6. Да водим приятелски разговори с хората след сбирките, особено с новодошлите или с тези, които имат затруднения да живеят с Програмата.
  7. Да притежаваме своя собствена книга на Анонимни алкохолици. Да окуражаваме другите алкохолици да си я закупят също и да я изучават с цел разбиране на Анонимни алкохолици.
  8. Да заемаме нашите книги или разменяне на нашата литература със заинтересованите хора.
  9.Да поемаме задълженията и отговорностите, които биха помогнали на нашето братство.
  10. Да разговоряме с роднините или свързаните с алкохолиците хора. Като обясняваме, че алкохолизма е болест, и как ние я арестуваме в АА.
  11. Да разказваме историята на АА на духовните членове, на лекарите, на съдиите, на учителите, на работодателите, или на полицията, ако ги познаваме достатъчно добре, за да подкрепяме каузата на АА, или за да помогнем на член на АА.
  12. Да разговаряме в присъствието на другите групи или да провеждаме сбирки в нашата собствена група.
  13. Да разпределяме разумно енергията си, времето си, и парите на братството.
  14. Да изразяваме нашата очевидна вяра, че сме получили помощ от Висшата си сила.
  15. Да превърнем АА в начин на живот.

  Спонсориране

  Работа с други алкохолици
  Спонсорирането представлява най-високата цел и връх в мисията на даването в АА. Чрез този акт на споделяне, хората, на които е отменена алкохолната смърт, споделят своето възстановяване, с други, които искат да се измъкнат от същото наказание. Това действие не е напълно благотворително, до момента, в който ние се посвещаваме да окажем помощ на новодошъл, за сметка на нашата почивка и отдих.
  Спонсорирането, динамичният фактор при израстването в АА, изпълнява три определени цели.
  1. То ни помага да поддържаме задоволителна трезвост.
  2. То помага на другите да арестуват техния алкохолизъм.
  3. То убива самодоволството, и прогресивно попълва с нови хора редиците на нашето братство.

  Принципите за работа с другите звучат така, след като са създадени на базата на неостаряващата аксиома, „Дай и ще получиш.”
  Работата по Дванадесета стъпка интегрира нашите личности и подпомага духовното ни развитие. Ние не можем да бъдем в ролята на добър ежедневен консултант, скривайки действията си в анонимност, без накрая да станем по-добри хора заради това.
  Също така, ние печелим много духовни благословения, ако отдаваме неегоистично нашето време и опит на страдащите алкохолици.
  Тези награди са неосезаеми, но безценни по стойност, тъй като те ни носят душевен мир, себеуважение, и трезвост.
  Голямата Книга поставя ударение на необходимостта да предаваме посланието, като казваме, „… това е опит, който не трябва да пропуснеш”. Спонсорирането осъществява необходимостта от активното служене и ни помага да останем трезви.
  Членовете, които се опитват да осъществяват това служене, са изправени пред един объркващ въпрос, „Как бих могъл да спонсорирам най-добре ?” АА няма точен отговор на този въпрос. Всеки член трябва да планира свой собствен метод. Като резултат, се появява нерешителност, и често противоречиви виждания за правилната процедура.
  Има много процедури, както добри така и лоши, между които ние можем да разпознаем верният курс, който да следваме. Някои спонсори са толерантни до точката на вредно снизхождение. Някои са евангелисти. Има така наречените „лесно правене на”, които се задоволяват само до получаването на техният поглед от сбирките. Други са много въодушевени в техните искания. Те работят само с истински алкохолици, и настояват техните кандидати да им отдадат пълно сътрудничество, като се опитват да разберат и да практикуват Дванадесетата Стъпка на АА.
  Тази липса на набор от правила или общ план за работа с другите, би могло да бъде много обезсърчаващо за член на АА, който никога досега не е спонсорирал, без добър източник на „ноухау” и практически опит, от който да се възползва.
  За щастие, нито един член не трябва да бъде смутен или неосведомен за тези механизми на спонсорирането, ако той или тя изучава Голямата Книга. Защото тя има всички отговори. Те могат да бъдат намерени в следните глави : „Как да работим с другите”, „Мнението на лекаря”, „ Един поглед в бъдещето”, „Има изход”, „Семейството след това”, и още 43 истории на възстановени алкохолици озаглавени като „Лични истории”.
  Не е трудно да се създаде успешна процедура за спонсориране, ако следваме предложенията, предложени в тези глави. Нашето приемане изисква да не бъде само действие основано на вяра. Ние можем със сигурност да се ползваме от опита на нашите създатели, които предлагат братството на АА като очевидно доказателство, че техният план работи.
  Ползвайки свободно техните съвети и заимствайки особено техният опит, ние представяме този съветник за спонсориране, надявайки се, че той ще помогне на тези, които работят с алкохолици.

  Спонсор

  Честното интерпретиране на Дванадесета Стъпка дава възможност да не се променят тези принципи. Простата формулировка на Стъпката съдържа в себе си своето намерение. Тя подчертава определенията за спонсор. Тя идентифицира хората, с които ще работим, и предлага начин на живот, който да ни прави способни за бъдещо спонсорство.
  Първото изискване за спонсориране, е трезвостта и личностната промяна, която се основава на действителната представа за Божията воля. Ние се ограничаваме до тези, които живеят Дванадесета стъпка. Това е следвано от познанието на Програмата на АА и целта на тази Стъпка. Това се осъществява чрез работа със специална група от хора, които се наричат алкохолици.
  Следването на този план носи успех във връзка с нашите очаквания. При отклонения от това, ние привличаме неуспех и неприятности в АА. Някои казват, че ние влизаме в изпитание всеки път, когато спонсорираме някого. Животът на новодошлия и бъдещето на АА биха могли безспорно да зависят от качеството на нашата трезвост и начинът, по който ние споделяме с другите алкохолици.
  Работата с другите е винаги сериозен въпрос за АА и за успеха. Първо, те ни изглеждат като възможност да им помогнем да преодолеят алкохолните си проблеми, след това те са самата цел на Програмата на АА за възстановяване на техния живот.
  По-младите членове могат да се подготвят за спонсориране като четат задълбочено Глава Седем и други свързани с това Глави от Голямата Книга. Накратко това, което научаваме, те биха компенсирали липсата на опит със знания и ентусиазъм, придобити благодарение на по-старите членове на АА. Това носи важният стадий на предаване на Посланието, който ще коментираме накратко.

  Двойно спонсориране

  Стойността на двойното спонсориране е признато от много групи. Някои от тях сега правят от това стандартна практика. Примерите за ефективността на двойното спонсориране е започнало заедно със самото начало на АА.
  Бил Уилсън е имал малък успех с алкохолиците, докато той и д-р Боб не започнали заедно да работят. Необходимостта от двойно спонсориране е наистина важно днес.
  Измежду неговите предимства са такива неща като подготвеността, сигурността в броя, ефективността, доброто представяне, и по-добрите резултати.
  От гледна точка на подготовката, двама членове могат да планират и да доведат до по-добър начин на действие, отколкото един сам. Работейки заедно, ние намаляване елемента на опасност и осигуряваме работа на по-младите членове. Предимството е, че имаме две гледни точки в АА. Резултатите са по-завършени.
  По-старият член на АА, който има успешно спонсорирани хора, с които е работил, никога не спонсорира сам. Той винаги се обажда на по-млад човек, който да му помага и той настоява те двамата да прочетат Глава Седма на Голямата Книга преди да се обадят, с изключение на спешните случаи. Резултатите са в помощ на успеха и за по-младия човек, който, на свой ред, прави тази практика своя собствена процедура при бъдещо спонсориране.
  Точно дефинирано, спонсорът е този, който задължава него или нея да си зададе въпросите за своите недостатъци. Интерпретацията на АА се различава в това, че ние задължаваме себе си да помогнем на новодошлия да си отговори сам, той или тя, за същността на своите собствени недостатъци, чрез системно обучение за нов начин на живот.
  Тези от нас, които спонсорират, подобряват и усъвършенстват своя характер по време на всеки нов опит с новодошъл. Има много неща, които може да научим, като помагаме на „алкохолиците, които все още страдат”. Най-същественото измежду всички положителни придобивки, е разбира се, качеството на нашата трезвост.
  Ние би трябвало да сме критични към нашето собствено развитие в тази връзка, тъй като е невъзможно да споделяме и да учим на качества, които самите ние не притежаваме.
  От друга страна, дори и да сме добре подготвени, ние не бихме могли да споделяме опита на АА с алкохолици, които отказват нашата помощ. Безсмислено е да опитваме. Ние ги довеждаме до АА за известно време, те тръгват, като оставят вратата на АА отворена, така че те биха могли да се обадят по-късно, ако имат промяна в сърцето си.
  Имайки предвид този аспект на спонсорирането, изглежда, че бъдещият член трябва да има завършени и определени качества, за да бъде приемлив за нашето братство. Такъв е случая, но качествата са необикновено ограничени. Единственото условие за да бъде един алкохолик член на АА, е желанието му да спре да пие”. Има и други второстепенни качества за участие в специални групи, но основното изискване е едно и също за всички нас.
  Друга съществена част от спонсорирането, чрез която много членове биха могли да предават посланието, е създаване на нова група, или работа с по-слабите алкохолици. Ние имаме нужда от това служене, което след това, ни прави по-силни, като дава на нашите членове конструктивен отдушник за тяхната латентна АА енергия .
  Въпреки това придобивките от работата с другите се споделят взаимно със спонсора, и като перспектива / без значение дали е индивидуално или в групата /, ние рядко мислим за себе си, когато се обаждаме на някой алкохолик и така правим Дванадесета Стъпка.
  Тук откриваме основната добродетел на спонсорирането. Това е моментната загуба на егоцентризма. Това отношение, породено от желанието да споделяме нашето възстановяване с друг алкохолик, е знак за здравото израстване в АА. Ако ние споделяме, ние израстваме в АА ръст, и увеличаваме шансовете си за щастлив, трезвен живот.
  Всеки член на АА е потенциален спонсор, и повечето членове на АА се стремят да спонсорират успешно. Нашата най-голяма амбиция е да помогнем на алкохолиците да се възстановят от тяхната болест. Успехът често е награда за нашите усилия, но ние никога не се обезкуражаваме, ако очакванията не успяват да се осъществят. Много обаждания трябва да бъдат направени, преди да открием алкохолик, който е отчаян дотолкова, че да приеме АА. Наше задължение е да ги открием. Как става това ? Къде могат да бъдат те ?
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката_Червена_Книжка_Дванадесета_Стъпка

  Мнениеот katerinaleksandrova » Нед Яну 26, 2014 6:58 pm

  Намиране на бъдещи членове

  Успешен и хармоничен план за намиране на бъдещи членове на АА и за конструктивна работа с тях може да бъде успешно изграден от всяка напредничава АА група. Ясно изразените основни черти на такъв план е даден в Глава Седма на Голямата Книга. Мъдрите членове ще се съгласят да приемат това като авторитетен съветник за спонсорирането. По този начин те работят в унисон, с всички членове, които ползват същият източник, създаден от опита на нашите създатели чрез тяхното управление.
  Има много източници за стигане до перспективни членове. Широко разпространената гласност на АА осигурява преки контакти с нея чрез телефон или с писмени запитвания. Тази важна служба е широко разпространена в нашето братство. Нейната стойност е добре доказана, но членовете, които зависят само и единствено от нея, регресират.
  Всички членове трябва да пренасят Посланието на АА и да допринасят за израстването на АА и да печелят също така собствен опит, ако ние продължаваме основната идея на източникът си, който води началото си от нашите създатели.
  Как се осъществява това ? Намерете отговора в Голямата Книга. Прочетете параграф трети от Глава Седем, „ Как да работим с другите”. Казва се, „Може би вие не сте се запознали с нито един пияница, който да иска да се възстанови. Може лесно да го намерите някой такъв ако попитате някои лекари, пастори, свещеници, или в болниците. Те ще бъдат така доволни да ви съдействат за това.”
  Добрите връзки с обществеността са награда за такива усилия, и е възможно да започне запитване за помощ за алкохолици, които имат нужда от АА. Ние печелим най-много от тези повиквания, защото ние сме станали вече част от тяхното осъществяване.
  Като се обучават лекари, духовници, съдии, полицаи, и професионалисти, заради различните хора, на които АА може да помогне, ние бихме могли да избегнем запълването на нашите редици с хора, които не са алкохолици.
  Запитванията от семейства на алкохолици често се пренебрегват, като начин за откриване на нови членове. Ако един алкохолик иска да участва в АА, ние можем също да носим Посланието и на заинтересованите роднини.
  Тези, които молят за помощ, имат право на обяснение какво представлява болестта алкохолизъм. Ние бихме могли да им разкажем за Дванадесетте Стъпки, и да им покажем как болният член на тяхното семейство би могъл да работи с Програмата, ако тази личност я приеме.
  Те ще намерят начин да запалят искрата на алкохолиците. Оставете им някаква АА литература, и вие вече сте посадили семето в тяхното съзнание, което може да се развие в бъдещ добър член на АА.
  Някои други източници за намиране на нови членове на АА, това са чрез информация по радиото, вестници, и телевизия.
  Тактът и добрата разсъдливост трябва да бъдат използвани. Въпреки това никоя публичност не е по-добра или по-лоша, освен онази, която би могла да навреди на АА или да отнеме авторитета или притегателната и сила. Във всички публични връзки и контакти нашият принцип на анонимността трябва да бъде задълбочено разбран и прилаган. Наше задължение е да осъзнаем, че това трябва да се уважава.
  Всички групи би трябвало да се съобразят с истинските свои цели и мотиви, преди да осъществят каквато и да е публична проява.
  Ние трябва да защитаваме нашата лична анонимност. Мотиви, породени от желание за екзалтиране на АА или на негови членове за погрешни. Нашата цел е служенето. Следвайки принципа на привличането, чрез него ние бихме могли да помогнем на страдащия от алкохолизъм да открие своя път до АА.


  Помощни съвети при спонсориране

  Следващите предложения са открити в написаното в Глава Седем на Голямата Книга. Ние се доверяваме на нашите създатели, че те ще се окажат полезни като допълнителни препоръки, при изучаването на тази Глава.
  Определено, най-впечатляващото нещо, което ние може да предложим на един бъдещ член на АА, е примерът за трезвен, щастлив и целенасочен живот.
  Започнете, бъдещият член на АА е болен, физически, умствено и духовно; ние, само ние, можем да помогнем на този човек да се възстанови от алкохолизма.
  Алкохолиците намаляват пиенето, когато се срещаме предварително с роднините им, така че се срещнете с тях сами, отделно, ако можете. Семейството може да попълни някои допълнителни факти по-късно. За да помагаме на алкохолик, ние трябва да знаем неговият или нейният тип пиене, навици, хобита, религия, професия, финансово положение, и каква подкрепа можем да очакваме от семейството.
  Ако алкохоликът има нужда от болнични грижи, помогнете на човека да постъпи на лечение, като направите необходимите приготовления.
  Ние би трябвало за разкажем нашите истории на новодошлите, и така да подканим и новодошлите да разкажат своите също. Избягваме евангелизма, ние обясняваме само как работи АА, как работи за нас, и как АА работи за тях. Подчертайте анонимността. Сложете точно наименование на алкохолизма - болест.
  Оставете АА литература, ако болният има интерес. Предложете на него или на нея да ви се обади, след като я прочете. Ако човекът, той или тя, вярва, че е алкохолик, и иска да се присъедини към нашето братство, предложете му да прочете Голямата Книга. Ние не би трябвало да притискаме човека да се присъедини към АА. Оставете алкохолика сам да поиска това.
  Новодошлия би трябвало да знае за духовната същност на АА, в частност, че това не е религия, а само нашата собствена идея за „Бог така, както го разбираме.”
  Когато новодошлия покаже желание да се присъедини към АА само за да помогне на семейството си, то вие трябва да попречите на реализирането на тази му идея. Обяснете му защо това няма да проработи. Подчертайте, че Болестта алкохолизъм е негова собствена, от която трябва да се възстановява, той или тя са болните, не семейството.
  Семейството на алкохолика не би трябвало да бъде игнорирано. Разкажете на семейството му защо Програмата на АА ще се превърне в част от ежедневието на алкохолика. Поканете ги за сътрудничество и подкрепа. Това често обяснява разликата между успеха и пропадането.
  Проблемите, свързани със заеми, задържането на алкохолиците у дома, разводите, духовното развитие, семейните разправии, избягването на местата, където се пие, са обяснени в абзац 32, Глава Седем в Голямата Книга. Добре е да се проучи тя, подготвяйки се за тези непредвидени обстоятелства.
  Имайте предвид болното и самотно състояние на алкохолика. Бъдете приятелски настроени, но не разглезвайте човека. Разглеждайте всеки случай с разум. Въпреки че ние може да помогнем на новодошлия на сбирките в началото, не избирайте да превръщате това в навик. Подчертавайте необходимостта от посещение на сбирките. Описвайте възможността за посещение като животоспасяваща привилегия, и нищо не трябва да ни разубеждава в това.
  Бъдете достойни за доверието на болния алкохолик. Съветвайте човека мъдро, посъветвайте го да си купи Голямата Книга. Вижте дали новодошлия я изучава, за по-добро разбиране на новият му начин на живот.
  Научете новодошлия за стойността на Програмата от Дванадесет Стъпки, и животът с нея, и опованието на Божията помощ за възстановяване. Новодошлите би трябвало да научат от нас това съвсем ясно, или те може да се провалят в развитието на достатъчна АА сила за следването на нашата Програма.

  Съвети към новодошлия

  За получаване на най-добри резултати, считайте себе си за пациент на АА, с цел арестуването на една нелечима болест. Решете да дадете най-доброто от себе си, за своето лечение. Минете през теорията, че АА може да мине без вас, но вие не можете да живеете без нея. Избягвайте неразумните изисквания от своя спонсор. Никога не се подвеждайте по идеята, че бързайки, ще измамите спонсора си. Вие сте хората, които страдат. Бог е този, когото ще разочаровате.
  Купете си Голямата Книга и следвайте нейните съвети. Лудост е да мислите, че ще се възстановите от алкохолизма без Книгата, която съдържа инструкциите за възстановяване.
  Пазете се от колебания в Програмата на АА, като замествате Дванадесетте Стъпки, или разводняването на Програмата ще ви удави в собственото ви пиене.
  Не приемайте АА с лека ръка. Това може да е последният ви шанс за трезвост и нормална психика. Вашето решение да живеете Програмата на АА е важно. Не поставяйте нищо пред него. Приближете се към нея с честност, смирение, с отворено съзнание, готовност, и признателност.


  Трети раздел

  „ … като я прилагаме във всичките си дела.”
  Принципите на следването на Дванадесетте Стъпки, ни водят до логичен и приятен начин на живот, който възстановява здравето ни, носи щастие и трезвост на болните безнадеждни алкохолици.
  Стотици хиляди членове, които са се възстановили от алкохолизма, представляват явно доказателство, че Програмата на АА работи за тези, които я прилагат.
  Ние работим ежедневно за възстановяването си, което очакваме. Опитът ни е научил, че ние не можем повече да пием нормално.
  Нашето наследство от луд пиянски живот стои отхвърляно, докато ние напълно не го осъзнаем и не започнем да лекуваме нашият алкохолизъм и да го осъзнаваме като физическа, умствена и духовна болест.
  Нашето наследство е възстановено когато ние :
  1.Приемаме нашата физическа и умствена болест и работим за нейното възстановяване.
  2. Търсим помощта на Бог „така, както го разбираме” за да арестуваме нашата духовна болест.
  3. Изучаваме и поставяме под контрол нашите недостатъци на характера ни с оглед да ги коригираме.
  4. Признаваме тези недостатъци пред себе си и пред Бог и ги разкриваме пред друг човек.
  5. Разчитаме на Дванадесетте Стъпки за вдъхновяване със заслужаващи си мотиви.
  6. Приемаме нараняванията, които нашето пристрастяване към пиенето, са причинили на околните.
  7. Молба за прошка от Бог за тези действия, и възстановяване на щетите, които сме причинили с тях.
  8. Развиване на навик да признаваме грешките си и да коригираме несъвършенствата на характера си.
  9. Развитие на по-добри взаимоотношения с Бог и опит да изпълняваме волята Му.
  10. Споделяне на опита си във възстановяването с други алкохолици, които искат помощта ни.
  11. Продължаване на живота си с принципите на АА като практикуваме „тези принципи във всичките си дела.”
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am


  Назад към Форум на анонимните алкохолици.

  Кой е на линия

  Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  cron