• Анонимни Алкохолици - Форум • Виж темата - Малката_Червена_Книжка_Единадесета_Стъпка_1

  Малката_Червена_Книжка_Единадесета_Стъпка_1

  Малката_Червена_Книжка_Единадесета_Стъпка_1

  Мнениеот katerinaleksandrova » Пет Фев 15, 2013 2:13 pm

  • Единадесета стъпка – постарахме се чрез молитва и медитация да подобрим съзнателния си контакт с Бог, така както го разбираме, като се молехме единствено да ни бъде открита волята му спрямо нас и да ни бъде дадена силата да я изпълним.

  Тази стъпка може да бъде разделена на три части.
  Нека първо разгледаме тази част, която препоръчва необходимостта от молитва и медитация с цел подобряване на съзнателния ни контакт с Бог, и да усъвършенстваме разбирането си за Бог.
  Молитвата за подобряване на съзнателния ни контакт с Бог, за познаване на Волята му за нас, и за необходимостта от душевни, физически и духовни сили за да я изпълним, изисква обединените усилия на всички наши способности.
  Познанието за необходимостта на тази стъпка се основава на база миналия опит на АА членовете, някои от които са допуснали да забравят, че всъщност те НЕ СА ИЗЛЕКУВАНИ ОТ АЛОКОХОЛИЗМА.
  Те са допуснали по този начин грешка, като са приели възстановяването за излекуване, така че след няколко месеца на трезвост, са решили, че практикуването на философията на АА вече не е нужно или не е необходимо.
  Те са пренебрегнали факта, че човешкото мислене е така устроено, че да забравя за болката и мъката, изпитани от страданията при болестта. Те бързо приемат своите променени характери за ТОЛКОВА ГАРАНТИРАНИ ВЪВ ВРЕМЕТО, допускайки, че веднъж придобити, новите черти на характера, винаги ще бъдат с тях.
  Божията помощ е била необходима в тяхната ужасна мъка и нужда, но сега вече това е минало. Те казват : „ Ние никога повече няма да пием отново, ние никога няма и да помислим за това даже.” Те намаляват защитата си, и намаляват духовните търсения и контакти и служенето.
  Позитивното отношение към продължителната трезвост е препоръчително, но само препоръчително като се прилага към всеки 24 часа трезвост.
  Фактът, че ние нямаме желание или намерение да пием повече, е благоприятна рамка за съзнанието за новите членове, които идват в АА. Това е нашата амбиция : душевното състояние да бъде благодарно, но понякога едно от състоянията, които могат да ни подведат е самодоволството, което неминуемо води до беда, освен ако Бог не ни е дал като безплатен кредит трезвостта, на която да се наслаждаваме.
  Когато самодоволството се развие, ние сме склонни да забравим, че Бог е този, който ни е дарил с възстановяването. Ние пренебрегваме фактите, че нашите нервни системи са все още същите, алкохолишки. Ние изглежда сме забравили, че ние, като алкохолици, сме податливи на настроения и емоции, които някога в миналото сме успокоявали с алкохол. Самодоволството затъмнява познанието, че възстановяването от алкохолизма е ДАР ОТ СИЛА, ПО-ВИСША ОТ НАС, че без контакт с Бог, връщането към нашите стари неприятни физически и духовни състояние е възможно.
  Сътрудничеството със Сила, по-висша от нас, ни е изтеглила от алкохолишкия коловоз. Единадесета стъпка е поддържаща стъпка, която е планирана, за да ни държи настрана от алкохола и да ни обуздава.
  Тя ни поддържа също така и в активна духовна форма и в хармония с Бог. Тя ни пази срещу притъпяването на вдъхновението, когато нашите алкохолишки проблеми намалеят.
  Разбирането на тази ситуация и познанието, което членовете на АА имат, когато тръгнат по грешен духовен път, са първите сигнали за защита, поддържайки будно съзнанието, и не забравяйки, че „В действитeлност ние сме в ежедневна отсрочка, че нашата отмяна на присъдата ни като алкохолици зависи само от духовното ни състояние”.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката_Червена_Книжка_Единадесета_Стъпка_2

  Мнениеот katerinaleksandrova » Чет Май 23, 2013 9:04 am

  Горчивият опит на членовете, които подчертават точно това, които обаче са го научили по трудния начин, като са станали отстъпници, които са се върнали към пиенето – свидетелствуват за истинността на това твърдение.
  Техният проблем неизменно започва със занемаряването на молитвата. Това бавно се развива след като те изоставят търсенето на съзнателен контакт с Бог и служенето за другите.
  Нашето осъзнаване за Божията помощ в миналото е запаметена в съзнанието ни и се свързва с факта, че тази същата помощ може да бъде използвана дори още по-добре в бъдещето. Сигурен начин за увеличаване на тази помощ и подобряване на нашият контакт с Бог е възможен чрез обикновената молитва на искреното чувство.
  Замисляме се за помощта, която сме получили от Него, запознаваме се с източника на тази помощ, и придобиваме гениалност в нашата благодарност за Неговото разбиране за нашия алкохолен проблем и за силата, която Бог ни дава, за да го преодолеем.
  Той е демонстрирал чудо в нашият живот. Ние сме били освободени от алкохола и натрапливото пиене. Ние сме придобили трезвост и се наслаждаваме на нейните плодове. Чрез това ние сме си възвърнали здравето и душевната нормалност и сме възвърнали себеуважението си, в къщи, и сред приятелите. Това е нашата привилегия и дълг за гарантиране и защита на това чудо. То е осъществено чрез молитва, вяра и смирение, като ние активно сме се опитали да разберем и да осъществим Волята на Бог.
  Молитвите за признателност са особено добри за алкохолиците Те убиват егоизма и ни събуждат за истински стойностните неща в живота. Да опитаме да се свързваме с Бог с благодарност и признателност. Това подновява нашата вяра с отговорите на такава молитва. Ние имаме нужда от опита в практикуването на неегоистичната молитва за да балансираме духовните недостатъци, които алкохолизма хвърля срещу нас.
  Всеки член естествено ще има своя собствена техника за подобряване на своя контакт с Бог, но ако настоящите молитви на признателност липсват, техниката би трябвало да се развие за да ги включи. По-благоразумно е да се молим за необходимите ни обстоятелства след като сме имали познанието и изразена благодарност за получени предишни вече такива.
  Молитвата и медитацията за подобряване на нашият съзнателен контакт с Бог изглежда най-лесен когато ние си почиваме и сме спокойни, когато споровете, страховете и резентмънтите са оставени настрана, и ние сме в хармония с тези, които са около нас. Поради тази причина е препоръчително да имаме предвид душевното спокойствие и физическо отпускане до такава степен че молитвата да бъде ангажирана, и за по-нататъшни бележки в тази насока като стабилизатор на неспокойната натура на алкохолика.
  Това, което трябва винаги да имаме наум, е че Дванадесетте стъпки ще доведат много от нас до осъзнаването на нашата нужда от духовна помощ, но няма да ни водят вниманието ни към факта, че ние може да злоупотребим с нашите източници на физическа и душевна енергия.
  Почивката на ума и физиката ни и предаването на нашата воля пред Бог са неминуемо необходими преди да да се заемем със задоволителна молитва и медитация.
  Ние сме задължени на Бог чрез смирение и уважение; ние показваме това като се освобождаваме за момент, от материалните възнаграждения, от самосъжалението, от страховете и безпокойството, и като Му отдаваме нашето пълно внимание.
  Полезно е за нас да разберем значението на това за да поддържаме телата си в здравословно състояние, практикуването на уравновесеност и спокойствие и присъствие на духа.
  Алкохоликът е склонен да овладее неспокойния си характер, който има склонност за свръх дейност. Това се демонстрира не само чрез неконтролираното пиене, но показва явно своята невъздържаност по много други начини. Поради тази причина ние препоръчваме отпускане като помощ на молитвата и предлагаме така нареченото тихо време, извън молитвата, като благотворно средство за алкохолиците.
  Навикът за отпускане, практикуван по време на тихото време, по няколко пъти на ден, всеки ден, е точно това, от което имаме нужда. Изтъкнатите медицински авторитети са съгласни с това.
  Интервалите ще бъдат определяни от нашето настроение и начин на мислене, чрез изследване на страха, гнева, умората, емоционалното натоварване, което ние изпитваме при високо напрежение на нервното натоварване.
  Болестта въздейства върху свързаните с душевното състояние на алкохоликаелементи, които определено регулират поведението на алкохолика. Те представляват риск, който излага на опасност възможностите за възстановяване.
  Това са неща, които ние преди сме успокоявали с пиене. Не може да ги игнорираме сега и да очакваме, че ще функционираме нормално или че ще постигнем онова ниво на духовно или душевно.

  Лечение

  Ние се опитваме да прекратим моментално всички душевни и физически дейности. Ние се опитваме да успокоим цялото си тяло, след това да затворим съзнанието си за всякакъв вид притеснение и безпокойство.
  Какво трябва да обмислим ? Само отпускане. Тогава ние предаваме тревогите и безпокойствата си на Бог и се обръщаме към НЕГО с тази проста молитва – НЕКА ДА БЪДЕ ТВОЯТА ВОЛЯ.
  Колко дълго продължаваме с това ? Бъдете свой собствен експерт. Може да става въпрос само за няколко минути, ако е необходимо. Ние знаем, въпреки това, от опит, че дори тридесет секунди на пълно отпускане на съзнанието и тялото ще свърши работа. Просто е. Опитайте.
  Ние дължим това на себе си и на хората около нас. Нашият съзнателен контакт с Бог трудно би се осъществил без това.

  Втората част на тази стъпка има работа с МОЛИТВАТА ЗА ПОЗНАВАНЕ НА НЕГОВАТА ВОЛЯ. Това познание ще ни донесе ясно познание за нашата воля, която изглежда е била завързана от отричането на самите себе си и готовността да служим на другите.
  Въпросът, който нееднократно се изправя пред членовете е : КАКВА Е БОЖИЯТА ВОЛЯ ? Как мога да разбера Божията воля чрез моята собствена воля ?
  В АА Божията воля за алкохолика е трезвостта. Други аспекти включват съзнателния контакт с Бог, вярата, молитвата, честността, и СМИРЕНИЕТО.
  Но, ден след ден, трезвостта се оказва да е най-съществената първа част от Неговата воля за нас.
  Членовете би трябвало бързо да осъзнаят, че философията на АА не е религия. АА е практическа терапия за арестуване на болестта алкохолизъм.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката_Червена_Книжка_Единадесета_Стъпка_3

  Мнениеот katerinaleksandrova » Чет Юли 11, 2013 1:11 pm

  Практикуването на Дванадесетте Стъпки по никакъв начин не влиза в конфликт с която и да е религия. Практикуването на Програмата не изисква да се разделя предаността към която и да е друга религия, тя е не повече от медицинска терапия при лечението на болестта.
  Волята на Бог би могла да бъде по-лесно разбрана и изпълнена, дори ако нямаше нито един да схване това, а само ние самите.
  Ние не бихме лъгали себе си, както го правим при настоящите обстоятелства; лъжата не би била необходима, би била невъзможна. Ние не бихме могли да извършим прелюбодейство и тогава не би имало извинение или причина да водим двоен живот.
  Пиянството при такива обстоятелства не би наранило никого другиго, освен нас самите.
  Моралните ценности биха били изцяло заменени, като по този начин грехът би станал невъзможен, освен ако не отхвърляме Бог напълно.
  Природата на нашата молитва би имала малка прилика с молитвата, която сега използваме. Необходимият ни шеф, който бихме искали да имаме за Бог тогава, би бил такъв личен контакт, за да компенсира самотата, за да предотвратява опасността, да лекува болестта, и да изгражда сигурност в света в бъдеще.
  Такова егоцентрично съществуване много скоро би станало скучно далеч от вярата. Ние бихме копнели за човешко общуване, за някого, с когото да споделим живота си, да чуем нашите злочести истории и да се погрижим за това. Нашите успехи и провали биха означавали нещо съвсем нищожно, ако нямаше на кого да ги споделим. Човешкото щастие произлиза от вярата в Бог, от човешкото свързване, и от желанието да живеем и да се оставим да живеем. Това е начинът, който Бог е определил за нас, и ние не можем да изпълним предназначението си по друг начин. За щастие, ние не сме сами в тази вселена, но ние сме едни от милионите, които са изцяло зависими един от друг за нуждите на живота и душевното спокойствие, което прави живота да си струва да се живее.
  Следователно, ние заключаваме, че нашето разбиране за Бог ще започне с предаването на нашата воля пред Него с благотворителни, действия изпълнени с любов и служене за другите. Ние не можем да живеем само за себе си сами.
  Нашето духовно пробуждане е в зависимост от нашата персонална личностна промяна. То произлиза от отказването ни от нашата собствена воля, от признаването на нашите грешки, от действията ни на благотворителност, които помагат на другите, с цената на нашите собствени пари и време, и с поправянето на грешките ни. И само когато ние сме ангажирани с мисли и действия в тази насока, само тогава ние можем силно да усетим присъствието на Бог, или да достигнем до познание на Неговата воля. Отговорът на нашите молитви за такова разбиране идва още с най-малкото усилие от наша страна, когато сме в духовна мисия за помощ и служене, когато нашето съзнание ни води, и когато ние прощаваме и чувстваме благодарността. Нашите усилия в тази насока, подпомагани от вяра и молитва за водителство, ще ни заведат по-близо до Бог.
  Ежедневното практикуване на Програмата на Анонимни алкохолици ни държи близо до духовните и физически нужди на хората. Има много работа за свършване при възстановяването ни.
  Ако се посветим на тази работа и се интересуваме искрено и продължим в тази насока, ние тогава показваме най-доброто от нашите способности, спечелвайки познание за Божията воля като практикуваме вяра, честност, и неегостично служене.
  Като активни членове, ние се опитваме да провеждаме Божията воля в ежедневните си дела; като вършим това, ние можем да се сблъскаме с критика, както в къщи, така и сред членовете на АА. Ние не ме обезкуражени от такава критика, дотогава, докато нашите мотиви са искрени и конструктивни. Ако грешим, ние признаваме и търсим по-нататъшно разбиране за волята на Бог. Ние продължаваме да опитваме. Ние продължаваме да пазим вярата си в работата си и да се молим.
  Понякога критикуването на действието на някого е заслужено; ако е така, това може да бъде конструктивна мярка, а не да се приема като резултат от резентмънт или злоба или завист. Нашата цел е да се подчиним на Божията воля, никога да не се противопоставяме на Нея.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката_Червена_Книжка_Единадесета_Стъпка_4

  Мнениеот katerinaleksandrova » Пет Юли 19, 2013 8:42 am

  Третата част на Единадесета стъпка се свързва с молитвата за сила за изпълнение на Божията воля за нас. Тази молитва е за душевна продуктивност, за духовна сила и за физическа твърдост и издържливост.

  Ние трябва да заслужим силата, която търсим, като първо подобрим нашата продуктивност. Душевната енергия, духовната сила, и физическата издържливост не са ни дадени докато ние правим уговорки за тях. Ние може да се молим за тях, и би трябвало всъщност, но те не могат да бъдат спечелени, само ако се молим за тях. Те трябва да бъдат спечелени от честни усилия и старание.
  Силата се развива като предаваме егоцентризма си, и като се молим и медитираме. Ние „подобряваме нашият съзнателен контакт с Бог” когато прощаваме и помагаме на другите.
  Ние не можем да живеем живота на другите, но ние можем да им помогнем. Нашият интерес ще ги подтикне да подновят усилията си. Ако ние подпомагаме техния прогрес, ние обогатяваме нашата съобразителност. Ако ние им помагаме да развият силата, ние несъзнателно разделяме начините и средствата за да спечелим нашата сила и разбиране на нас самите.

  Не е мъдро и правилно да се молим за сила егоистично или с резентмънт, със завист, или със самосъжаление в нашите сърца. Бог дава духовна помощ безплатно на честните алкохолици, които се опитват да живеят Програмата на АА. Неговата помощ е ограничена само от предразсъдъците и нерешителното и колебливо искане.
  Членовете, които честно живеят Дванадесетте стъпки по най-добрия възможен начин за тях, би трябвало да се молят често. Бог ще търси тяхната неегоистична молитва.
  От време на време нашето мислене става егоистично. Ние се опитваме да влияем на резултатите. Ние допускаме грешка като бъркаме нашата готовност да изпълним Божията воля, и само със силата на волята да осъществим някои цели. Истинските източници на такава воля много бързо ще станат очевидни. Ние установяваме, че не сме в хармония с други членове. Ние губим онова топло чувство на задоволителност. Не ни достига чистото вдъхновение. Ние се чувстваме неоценени и неразбрани. Ние правим неща, които не ни доставят удоволствие и които не са полезни за другите. Когато това се случи ние може да бъдем сигурни, че силата, което ние сме генерирали, няма връзка със Сила, по-висша от нас.
  Може със сигурност да се използва това сравнение като критерий за измерване точно на източника и качеството на нашата сила.
  Когато ние нямаме вдъхновение или не изпитваме щастие от нашите усилия, ние със сигурност не сме в хармония с Бог, или с тези около нас. Ние би трябвало да приложим Десета стъпка веднага. Признаването на грешките ни и молитвата за духовна помощ е най-полезното. Продължаване на безкористната помощ и служене към някого другиго. Бог отпуска сили на тези, чийто живот е канал за Неговата воля. Това ни измества от ръководното място и ни връща обратно в Програмата на АА.
  Ние всички страдаме от духовна апатия и злоупотребяваме с емоционалната си енергия. Може би ние бихме могли да възстановим духовния си баланс като предприемем отново стъпка Пета.
  Парадоксално, емоциите на алкохолика, могат също да ни разрушават. Изглежда е необходимо да научим тяхното конструктивно приложение.
  Има практическо решение на нашите емоционални проблеми, процедура, която отговаря на интелигентното приложение на фактите, които науката е доказала вече.
  Опитът ни учи коя част от нашето емоционално поведение има роля придобивайки и поддържайки нашето алкохолно състояние. Чувствата на омраза, критикуване, резентмънт, самосъжаление, ревност, и нетолерантност, продължават и утежняват ненормалното поведение на нашето натрапчиво пиене.
  Психологията ни учи, че тези емоционални състояние са източник на енергия.
  Примери за такава енергия са открити също в страховете, гнева, сексуалното привличане, и любовта.
  Хората трябва да имат емоционална енергия за да функционират душевно и физически, без това ние бихме били анормални.
  Без да управляваме нашата емоционална енергия, ние бихме били безпомощни, болни същества.
  На нас би ни липсвал капацитет за се ангажираме в ежедневната рутинна въртележка на живота. Ние бихме мислили да се движим. Ние бихме били практически неподвижни. Ние бихме се задържали на нашите рефлекси и малко още.
  Като алкохолици, ние трябва да следим внимателно стойността на впрегнатата в правилна посока емоционална енергия. Ние сме използвали енергията за деструктивни, негативни сили за сметка на креативната, позитивна енергия.
  Очевидно, ние инстинктивно сме използвали управлението на страховете, сексуалното привличане, и гневът. Ние сме предали волята си на тези емоции, в ущърб на нашето духовно добруване. Ние не сме осъзнали, че не сме способни да издържим на нуждите на такава опустошителна енергия.
  Ние сме пренебрегнали най-великият източник на енергия, какъвто сме способни да генерираме, тази на Любовта.
  Човешката енергия достига своя максимум и е най-конструктивна, когато съзнанието и тялото са активирани от тази позитивна емоция.
  Разумно е да се повярва, следователно, че силата, която може да осъществи Божията воля, ще трябва да се потърси и намери от вдъхновението и енергията, които се намират в емоцията на любовта – любов, която прегръща Бог и човешкия род. Ние служим и ценим високо и двата.

  Обобщение.
  Ние сме твърдо решени да спазваме 24-часовата дисциплина на нашето емоционално поведение. Ние започваме всеки ден със сутрешно тихо време, в което се молим за свобода от егоизма и егоцентризма, от страховете ни, и от нечестността. Планирайки нашият ден, ние се молим за познаване на Божията воля и за Божествено направление, което може да ни позволи да взимаме правилни решения. Нашите молитви трябва да бъдат неегостични и полезни за другите.
  Тази стъпка ни препоръчва да се отпуснем и да прекратим да използваме енергията си идиотски. Ние можем да си изградим ежедневен навик да четем Голямата Книга, да четем духовна литература, да прочистваме съзнанието от грешни мотиви, и да се учим да живеем и да си позволим да живеем.
  Всяка вечер ние инвентаризираме нашата ежедневна дейност. Ние признаваме грешките, които сме допуснали. Ние се молим на Бог да ни прости и се съветваме с Него, разглеждайки корекциите, които трябва да направим, затваряйки нашият ден с молитва за признателността ни за Неговата помощ и нашата трезвост.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am


  Назад към Форум на анонимните алкохолици.

  Кой е на линия

  Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  cron