• Анонимни Алкохолици - Форум • Виж темата - Малката_Червена_Книжка_Десета_Стъпка

  Малката_Червена_Книжка_Десета_Стъпка

  Малката_Червена_Книжка_Десета_Стъпка

  Мнениеот katerinaleksandrova » Сря Яну 16, 2013 1:35 pm

  Стъпка Десет - Продължихме да правим лична инвентаризация и когато не бяхме прави, веднага си го признавахме.


  Стъпка десет е една от поддържащите стъпки. Нейната цел е да ни напомня, че недостатъците в характерите ни, които открихме, като себелюбие, нечестност, резентмънт, страхове, са все още проблеми, с които ежедневно се сблъскваме, че те продължават да бъдат сериозна заплаха за нашата трезвост. АА предлага ежедневна инвентаризация за разкриване на нашите вредни мисли и действия. Признаването на грешките е необходимо за нашите инвентаризации и трезвостта ни.
  Джордж А. Дорси дава своя принос с малко интересна информация, свързана с нестабилността на човешката природа, като казва, „Човек е нещо изменящо се през цялото време; той е рентабилно предприятие, той създава правилата си, ревизира формулите и преработва характера си чрез действията си на живо същество докато се движи. В човешката природа е човек да върши нещо, не да стои на мястото си.”
  По този начин ние избягваме познатите ни неприятни ситуации, които следват, когато ние сме водени от различни форми на егоцентризъм, който се връща обратно в живота ни.
  Ние правим инвентаризацията си като вид интелигентна система, която идентифицира недостатъците в характерите ни, както старите, така и новите. Тази система си ма полицейски архив от снимки на престъпници, където ние изброяваме всеки дефект на характера ни, и неговият псевдоним, така че когато егоцентризма, например, се маскира като някаква форма на самодоволство или отегчение, ние долавяме веднага заблудата, така я арестуваме и я лекуваме.Тези несъвършенства на характера са потенциални източници на опасност за нас. Те могат да причинят много вреди на веднъж пострадалия от ненормалното пиене човек. Те могат също така да ни върнат към безумието на Алкохолизма.
  Четвърта стъпка осигурява инвентаризация, която ни служи за определена цел. Чрез нея се излагат недостатъците на характера ни, които по-рано в миналото ни, ние сме отказвали открито да признаем – несъвършенства, които правят живота ни неконтролируем. Необходимостта от изброяването и премахването на тези персонални недостатъци се превръща в нарастващо очевидна, ако искаме да добавяме нови трезви дни към летописа от избрания нас трезвен живот.
  Инвентаризацията ни осигурява разбирането на проблема ни. Тя ни поставя лице срещу лице със самите нас, с нашите недостатъци – с осъзнаването и усещането за възможното им отстраняване само с помощта на Бог. Задължително беше да попълним таблицата преди време, но веднъж попълнена, тя ни разкрива нашата природа, която е изпълнена със своеволни алкохолишки навици и несъвършенства, които сами сме записали. Без този запис, прогресът в АА би бил невъзможен.
  Заради този запис, прогресът е направен. Познаването на нашите несъвършенства на характера и практикуването на Програмата на АА, напълно променя живота ни. Това подобрява нашето отношение към Бог, нашите ежедневни проблеми и нашите чувства към приятелите ни.
  Ние сме спечелили доверието и уважението на другите. Много от нашите приятели са показали адмирациите си заради нашата трезвост, която сме постигнали ; свободата и задоволството естествено следват от това постижение. Ние се наслаждаваме на нашата сигурност и на приятелското отношение към нас.
  Стъпка Десет ще гарантира този прогрес, ако продължим нашите персонални инвентаризации и честно и открито признаваме когато грешим.
  Нека да не забравяме, въпреки това, че алкохолиците изглежда никога не стоят на едно място. Нашите създатели са си давали добре сметка за това, защото са го знаели от собствен опит. Те са знаели, че дълбоко вкоренените алкохолишките навици, ще извикат отново високо, защото търсят обичайните привилегии и аплодисменти на представлението.
  Те са знаели, че нови дефекти на характера ни ще се появят и че много от старите такива ще се представят под маскирана форма. Следователно ежедневната персонална инвентаризация и проверката служи за обявяване появявата на всеки стар навик и е вид ментална стража, която служи за откриване на нови такива недостатъци.
  Да избегнем объркването на специфичните функции на Стъпка Четири и Десет.
  Стъпка Четири е писмена инвентаризация, която описва нашия алкохолишки характер с неговите недостатъци и хората, които сме наранили. Ние оставяме отворена тази таблица за бъдещи допълнения.
  Стъпка Десет е сметачната линийка на АА за бързо умствено пресмятане на ежедневния ни АА прогрес – непрекъсната душевна инвентаризация, която пази нашите будни трезви часове – оценката, с която завършваме всеки ден.
  Планът на нашата философия е да живеем всяка стъпка. Целта на Стъпка Десет е не само да продължи личната ни инвентаризация, но също така да проверява ежедневно прогресът, който сме направили с помощта на Стъпките на Програмата на АА.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am

  Re: Малката_Червена_Книжка_Десета_Стъпка

  Мнениеот katerinaleksandrova » Вто Яну 22, 2013 2:34 pm

  Като ги преглеждаме отново, ние често откриваме, че сме поели по ”неправилен път”. Това е лош знак за един алкохолик, който неизменно върши нещата докрай, когато е започнал нещо, ако не направи веднага стъпка за коригиране на грешното направление.
  Корекцията е възможна, ако осъзнаем опасността, когато нашите инвентаризации ни го разкрият. При такива разкрития са необходими незабавни действия. Не е необичайно да открием себе си тръгнали нанякъде, идеята е да може да се върнем в правилната посока отново. Ежедневната инвентаризация е съществена за това условие.
  В този ред на мисли, тъй като всеки един член би могъл да се открие в позицията на тръгнал в грешна посока, добре би било да се изброят някои от предупредителните знаци за наближаваща опасност :
  1. Когато забравяме, че сме алкохолици – че имаме нервна система, която не е способна да издържи на наркотичното действие на алкохола.
  2. Когато самодоволството занижава защитата ни и позволява на резентмънтите и нетолерантността да се върнат обратно в нашия живот.
  3. Когато намаляваме скоростта по отношение на практикуването на честността, състраданието и признаването на грешките.
  4. Когато ставаме самонадеяни като разчитаме на стар успех в АА и прекъсваме контакта си с Бог.
  5. Когато губим интереса си към новите членове и чувстваме нещо като затруднение, ако трябва да им помогнем.
  6. Когато изискваме авторитет или очакваме похвали за нашата трезвост.
  7. Когато се появява отегчение.
  8. Когато започваме да пропускаме сбирки на АА.
  9. Когато спираме да изучаваме Голямата Книга.
  Когато инвентаризацията разкрива, че ние показваме някои от тези симтоми, ние сме изправени пред опасността да се напием. Нашият най-сериозен проблем е егоцентризма. По-тататъшното разследване би открило един сериозен случай на духовно задръстване.
  Противоотровата е бързо преглеждане на нашия алкохолизъм. Ние би трябвало да се помолим за подновен интерес към АА. Четене на Книгата. Говорене с членовете на АА. Искрен интерес към нашата АА група. Посещаване на повече сбирки. Даване на своя принос към сбирките. Считане на алкохолизма ни за арестуван, но не за излекуван. Увличане в Програмата. Работа с новодошлите. Припомняне на Чудото, което Бог е сторил, като е променил живота ни. Изповядване на честност и благодарна молитва за признателност. Винаги да носим Голямата Книга, когато пътуваме някъде извън града.
  Втората част на Стъпка Десет, „Когато допускахме грешки, бързо си ги признавахме”, не е толкова лесна за изпълнение. Тя е добра за поддържане на характера. Признаването на грешките ни не е достатъчно, устното признание би трябвало да следва. Изискването на нашата Програма е да поправяме грешките си, ако сме наранили някого. Инвентаризацията ни държи будни към отговорността за това действие.
  Искреният член на АА ще приложи тези препоръки към себе си. Той ще търси значението на „Признавахме грешките си, когато не бяхме прави.”
  Нека си припомним Стъпка Пета, когато ние признахме пред Бог, пред себе си и пред друго човешко същество, истинската същност на грешките си. Как се зимаслихме за недостатъците си при Стъпки Шест и Седем. Колко животворящо е било всичко това за нашето добруване през цялото време.
  Все още всичко това е животворящо. Ние не сме се променили в тази насока и никога няма да се променим. Алкохолизмът е арестуван, но не е излекуван.
  Не е в природата на алкохолика да стои на едно място. Ние трябва да признаваме грешките си, за да получим чувство на скромност и стойност, които ни държи в правилно ментално и духовно състояние за поддържане на задоволителна, продължителна трезвост.
  Продължаваме тази инвентаризация всеки ден. Когато грешим, нека да разберем стойността на изразът "да ти олекне" изведнъж. Да си признаем грешките. Смешно е да защитаваме грешките си. Отърваваме се от този навик. Припомняме си, че нашата нова личност не е съвместима с моралните недостатъци на замаскираните грешки.
  Стъпка Десет ни прави самокритични и по-малко склонни да критикуваме другите. Тя ни държи в правилната посока.
  Ние не правим фарс от живота си, когато се отдаваме на нашите инвентаризации. Ние би трябвало да проверяваме състоянието си радикално, за да имаме реален напредък. Ние признаваме това пред Бог, пред себе си и пред нашите семейства. Трябва да мислим трезво, за да живеем трезво.
  Нашите инвентаризации ще ни помогнат да определим каква степен на успех се опитваме да постигнем в АА. Това ще ни помогне да знаем къде сме реално. И ще ни държи в добро състояние.

  Обобщение - Нищо не е така важно за възстановяващия се алкохолик както поддържането на задоволителна трезвост.

  Стъпка Десет позволява това поддържане. Тя е просто, ефективно средство за измерване на рискованите натрупвания от ментални затъмнения като резерви, мисли, настроения и действия, чрез които ние бихме могли да бъдем върнати отново във физическо затъмнение. Егоцентризма остава да бъде ужасяваща заплаха. Ние пазим нашата ежедневна трезвост посредством чести ментални одити, по отношение на поведението си и чрез готовността си да признаваме грешките си. Ние превръщаме персоналната инвентаризация в ежедневен навик. Тя ще открива много негативни мисли и изпълнено с готовност поведение за промяна под диктата на нашето съзнание. Чрез приключване на деня с ежедневен преглед на нашето емоционално поведение и отношение към другите, ние можем да открием и да коригираме нашите грешки.
  Признаването на грешките ни носи психологически и духовни облаги. Те допълват личната ни инвентаризация. Те оживяват съзнанието ни, упражнявайки ни на бдителност към необходимата ни ежедневна Божията помощ, към божествено сублимиране на нашите желания, към продължително практикуване на Стъпка Десет.
  Аватар
  katerinaleksandrova
   
  Мнения: 57
  Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 6:54 am


  Назад към Форум на анонимните алкохолици.

  Кой е на линия

  Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

  cron